EXILI
Alba Solé Ingla
Foto: ACN
barcelona. Dijous, 26 de Agost 2021. 12:46
Actualitzat: Dijous, 26 de Agost 2021. 13:08
Temps de lectura: 2 minuts
El tribunal d'Edimburg ha decidit aquest dijous tancar definitivament el cas per la petició d'extradició de l'exconsellera Clara Ponsatí, actualment eurodiputada per Junts i resident a Bèlgica.
Segons ha explicat l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, el tribunal considera que Ponsatí ja no està sota la seva jurisdicció i que, per tant, cal finalitzar el procés judicial per extradir-la a Espanya. El cas a Escòcia portava obert més de tres anys, però el novembre del 2019 el tribunal d'Edimburg ja va permetre a Ponsatí recuperar el seu passaport i viatjar a l'estranger.
El Partit Nacional Escocès (SNP), que governa a Escòcia, ha rebutjat sempre obertament la posició de l'estat espanyol en el conflicte català. La primera ministra, Nicola Sturgeon, ha expressat repetidament la seva "ferma oposició" a la decisió de l'executiu de Mariano Rajoy de "buscar i empresonar els polítics independentistes", que després va seguir Pedro Sánchez fins a la concessió dels indults als
presos sota administració espanyola. Però Sturgeon sempre ha remarcat que respecta la independència del poder judicial escocès, que no depèn de l'anglès.
La qüestió de Ponsatí també ha arribat a la premsa escocesa, que en diverses ocasions ha mostrat el seu suport a l'exconsellera. El diari The National ha publicat en portada diverses notícies sobre Ponsatí, en què es denunciava la seva persecució.
El rotatiu ha afirmat en diverses ocasions que "els escocesos defensen la professora catalana" i ha denunciat que "Espanya mostri l'ombra de Franco". "No us podeu quedar la nostra Clara!", va titular The National. D'aquesta manera, la premsa escocesa s'ha bolcat amb la causa de Ponsatí i ha denunciat l'intent d'extradició de l'exconsellera.
Ponsatí i la immunitat parlamentària
El Tribunal General de la Unió Europea va desestimar, el passat 30 de juliol, les mesures cautelars que van demanar els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per mantenir la immunitat que els va aixecar el Parlament Europeu al març.
Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí / EFE |
L'havien recuperat a principis de juny quan el mateix TGUE els hi va retornar de forma cautelaríssima, però al juliol els hi va retirar un altre cop perquè creia que no havien "acreditat amb un grau de probabilitat suficient" que puguin ser detinguts. A més, el tribunal de primera instància de la UE amb seu a Luxemburg va assegurar que Puigdemont, Comín i Ponsatí mantenien la protecció parlamentària per anar als plens de l'Eurocambra a Estrasburg.
El rebuig de les cautelars s'emmarca en una demanda dels eurodiputats de Junts contra el Parlament Europeu per la suspensió de la immunitat. A petició del Tribunal Suprem, que els vol extradir per la causa del procés, l'Eurocambra va aprovar al març la retirada de la seva protecció parlamentària. Tots tres ho van denunciar a la justícia de la UE al·legant irregularitats durant el suplicatori i, a més, van demanar que els mantinguessin la immunitat de forma cautelar.
A principis de juny, el TGUE ho va fer, però de forma cautelaríssima
perquè la cambra no havia presentat encara les seves observacions i no
tenia prou elements per decidir. Un mes després de rebre la posició dels
serveis jurídics del Parlament Europeu, el TGUE va optar per retirar la
immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí mentre examina el fons del cas
en els pròxims mesos.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada