dilluns, 19 de juliol del 2021

Filtren els telèfons de 50.000 objectius de Pegasus, el programa amb què van espiar independentistes catalans

 

 

CIÈNCIA I TECNOLOGIA

 

 

Han espiat periodistes, activistes pels drets humans, acadèmics, empresaris, advocats, doctors, dirigents sindicals, diplomàtics, polítics i uns quants caps d'estat  

 





Per: Redacció

18.07.2021  19:41

 

 

La filtració d’un llistat de més de 50.000 números de telèfon seleccionats pels clients de l’empresa de ciberespionatge israeliana NSO Group mostra com és d’estès arreu del món el programari espia Pegasus, amb què es va espiar l’ex-president del parlament i ara conseller Roger Torrent, el dirigent d’ERC a Barcelona Ernest Maragall, l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel, el diputat del PDECat Sergi Miquel o el dirigent de l’ANC Jordi Domingo. The Forbidden Stories, un consorci de setze mitjans de comunicació d’arreu del món, ha tingut accés a un llistat d’objectius de Pegasus on hi ha 180 periodistes pel cap baix de països com l’Índia, Mèxic, Hongria, el Marroc i l’estat francès, i també activistes pels drets humans, acadèmics, empresaris, advocats, doctors, dirigents sindicals, diplomàtics, polítics i uns quants caps d’estat. Segons NSO Group, només venen el programari Pegasus a governs i exclusivament per a espiar gent sospitosa d’haver comès delictes importants o terrorisme.

 

 

NSO: el fosc historial de l’empresa que ha espiat Torrent, Gabriel i Maragall

 

 

La mera aparició del número de telèfon al llistat no vol dir que els hagin espiats, sinó que eren, com a mínim, un objectiu. De totes maneres, anàlisis forenses fetes per Amnistia Internacional als telèfons mòbils d’alguns dels objectius van concloure que el 85% eren infectats pel programari espia, una xifra molt alta tenint en compte que és difícil de detectar.

 

Un dels països amb més números de telèfon és Mèxic, amb més de 15.000 números de periodistes, polítics, dirigents sindicals i més crítics amb el govern. També n’hi ha un gran nombre al Llevant, incloent-hi Qatar, els Emirats Àrabs, Bahrain i el Iemen. S’han trobat molts números de periodistes de

l’Índia, com ara el de Siddarth Varadarajan, fundador del diari The Wire, un dels mitjans que ha publicat la informació. També hi ha el telèfon de Szabolcs Panyi, periodista d’investigació del diari hongarès Direkt36, que també han publicat la filtració.

 

The Guardian ha publicat que el govern de Viktor Orbán a Hongria va fer servir l’eina per a apuntar com a objectius advocats, opositors polítics i periodistes. En declaracions a The Guardian, el govern hongarès ha negat qualsevol espionatge, però l’anàlisi del telèfon de Panyi ha mostrat que va tenir el telèfon infectat unes quantes vegades durant set mesos del 2019, sovint poc després d’haver demanat declaracions a autoritats del govern hongarès.

 

Les anàlisis d’Amnistia Internacional també han trobat proves que es va instal·lar el programari Pegasus als telèfons mòbils de l’esposa i la xicota del periodista de The Washington Post Jamal Khaixoggi, assassinat a l’interior del consolat saudita a Istambul l’octubre del 2018 per un comando que havia viatjat expressament des de l’Aràbia Saudita, suposadament amb la intenció de convèncer-lo de tornar al país, perquè vivia exiliat als Estats Units.

 

La informació ha estat publicada per The Guardian, Le Monde, The Washington Post, Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Aristegui Noticias, Radio France, Proceso, OCCRP, Knack, Le Soir, Haaretz/TheMarker, The Wire, Daraj, Direkt36 i PBS Frontline. Els dies vinents, els diaris publicaran més noms de persones que apareixen al llistat de 50.000 telèfons objectius de Pegasus.

 

El programari espia Pegasus es pot instal·lar a distància als telèfons dels objectius. Una vegada fet, permet als clients de NSO Group de prendre tot el control del dispositiu, incloent l’accés a aplicacions de missatgeria encriptada com WhatsApp i Signal, conèixer la ubicació per GPS, encendre el micròfon i la càmera, accedir a l’agenda, llegir els correus electrònics i veure fotografies i vídeos.

 

Candiru, competidora directa d’NSO, també va espiar catalans

 

Microsoft va denunciar dijous que una desena d’estats havien comprat un programa a l’empresa israeliana Candiru, competidora directa de NSO Group, per espiar polítics, periodistes, dissidents, activistes i ambaixadors, entre els quals ciutadans catalans. Candiru permet d’entrar il·lícitament a telèfons mòbils, ordinadors, tauletes, dispositius connectats a internet, espais d’emmagatzematge al núvol i tecnologies similars.

 

Entre els espiats amb el programa de Candiru hi ha l’entorn del president Carles Puigdemont, segons que va poder confirmar VilaWeb. Els investigadors de Citizen Lab, de la Universitat de Toronto, al Canadà, han identificat el centenar de víctimes de l’espionatge arreu del món i continuen la tasca de detecció dels arxius afectats per a saber l’abast de la intromissió de què va ser víctima el president.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/filtren-50000-objectius-pegasus/