dimarts, 15 de juny del 2021

Suports internacionals a Cuixart al TEDH: en joc els drets fonamentals a Europa

 

 

PRESOS POLÍTICS

 

 

Marta Lasalas
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimarts, 15 de Juny 2021. 14:31
Temps de lectura: 3 minuts  

 

 


 

 

El recurs de Jordi Cuixart davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg va molt més enllà d'un pols amb l'Estat espanyol, està en joc la defensa dels drets fonamentals a tota Europa. Aquest ha estat l'argument central de la roda de premsa que Òmnium ha organitzat aquest migdia a la presó Model de Barcelona, on ha volgut fer evident el suport internacional amb què compta la denúncia de Cuixart, a través de la presència de membres d'organismes internacionals, de les principals ONGs de defensa dels drets fonamentals i de la premi Nobel de la Pau, Jody Williams.

 

"Si som tants avui aquí és perquè el cas Cuixart està posant en risc tot el sistema de drets fonamentals a Europa", ha explicat l'advocat Olivier Peter de l'equip que s'ha encarregat de la defensa internacional del líder d'Òmnium i que ha descrit el recurs de Cuixart a Estrasburg com "un recurs europeu perquè el resultat tindrà efectes sobre els drets fonamentals de tota la societat Europea".

 

 

L'advocat de Cuixart Peter Olivier durant la roda de premsa / Sergi Alcàzar

 

 

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, que ha insistit que amb aquest recurs es busca a instàncies internacionals la justícia que s'ha aconseguit a Espanya, ha subratllat que el cas de Cuixart és

"especialment greu perquè és l'únic defensor dels drets humans empresonat a la Unió Europea". 

 

Òmnium ha insistit que el de Cuixart va ser un judici polític, un cas general contra l'exercici del dret a l'autodeterminació, dins del qual encara hi ha milers de persones que es troben perseguides.

 

A preguntes d'un periodista de la BBC, Mauri ha recordat que Cuixart porta més temps empresonat sota un govern del socialista Pedro Sánchez que amb el de Mariano Rajoy. "Malauradament pel que fa els presos polítics, de diferències, no n'hem vist", ha lamentat, a més d'exigir de nou l'amnistia.

 

Premi Nobel de la Pau

 

Jody Williams, el testimoni de la qual al judici va ser rebutjat pel president de la sala del Suprem, Manuel Marchena, ha intervingut a través d'un missatge enregistrat als Estats Units, en què ha advertit que el cas de Cuixart és "emblemàtic" i "una de les mostres més flagrants" de com s'utilitza el poder de l'Estat per silenciar la gent.

 

També han participat a la roda de premsa a través de missatges de vídeo la presidenta del PEN Internacional, Jennifer Clement; i el secretari secretari de l'Organització Mundial contra la Tortura, Gerald Stabercock, des de Mèxic i Ginebra.

 

S'han connectat en directe per videoconferència Ed Donovan, assessor de la relatora de Drets Humans de Nacions Unides; Masha Chichenkova, i la coordinara de Protecció a Europa de Front Line Defenders; Giada Negri, d'European Civic Forum.

 

Des de la primera fila seguien la roda de premsa, representants del Col·lectiu Iridia, advocats defensors dels drets fonamentals com August Gil Matamala, i l'equip d'advocats que va defensar Cuixart.

 

 

Advocats de la defensa de Cuixart, el Col·lectiu Irídia i advocats com August Gil Matamala, durant al roda de premsa / Sergi Alcàzar

 

 

 

Indult: ni garanties ni reparació

 

Pel que fa l'efecte d'un possible indult, l'advocat de Cuixart ha admès que pot servir per posar fi a la presó, però "no garanteix ni reparació ni reconeixement ni té cap garantia de no repetició", per la qual cosa es mostra convençut que Estrasburg analitzarà el cas a fons encara que s'aprovi.

 

No obstant, ha remès qualsevol valoració sobre els efectes del possible indults a disposar de l'argumentació que en faci el govern. 

 

Cas singular

 

Olivier ha enumerat durant la roda de premsa el que ha descrit com a "singularitats" del cas del president d'Òmnium: "va ser condemnat per sedició per exercir el dret a la manifestació, per exercir la llibertat d'expressió, condemnat després d'un judici farcit d'irregularitats, per tant som davant d'un cas únic, el president d'una de les entitats filoculturals més important d'Europa empresonat i condemnat per exercir drets fonamentals", ha argumentat.

 

L'advocat ha enumerat la vulneració del drets que presenta aquest cas: el dret de manifestació, a un tribunal predeterminat per llei, el dret a un judici just i a la defensa efectiva, el principi de legalitat, la protecció davant la detenció arbitrària i, "el punt més interessant", segons Olivier, "una limitació abusiva de drets fonamentals", segons contempla l'article 18 del Conveni Europeu dels drets Humans".

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/suports-internacionals-cuixart-tedh-jocs-drets-fonamentals-europa_620102_102.html