dilluns, 7 de juny del 2021

Junqueras avala els indults i qüestiona la via unilateral

 

 

PROCÉS CATALÀ

 

El president d'ERC assegura que el perdó pot "ajudar a alleugerir el conflicte" i admet que una part de la societat catalana "no va entendre" els fets de 2017

 

 

per B.S. , Barcelona, Catalunya, 7 de juny de 2021 a les 13:50

 


Oriol Junqueras, en una acte de campanya d'ERC | ERC



L'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras ha afirmat en un article al diari Ara que l'aposta d'ERC és l'amnistia i l'autodeterminació, però que els indults poden "ajudar a alleugerir el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana". "Qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí", ha dit Junqueras. En una entrevista amb NacióDigital, el president d'ERC s'oposava al perdó. "Se'l poden ficar on els càpiga", deia l'any 2019.



El dirigent independentista, condemnat a 13 anys de presó per l'1-O, defensa la taula de diàleg i admet que la via unilateral utilitzada l'any 2017 "no va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat, també de la catalana". Així, Junqueras, aposta per "estendre la mà a tots aquells que s'hagin pogut sentir exclosos" del procés i defensa "construir un futur que inclogui tothom".

 



L'exvicepresident també assegura que la independència és la millor eina per ajudar la gent però reclama "adaptar les estratègies per ser guanyadores". La conclusió, segons el president d'ERC, és que cal ser més, una

"majoria incontestable, plural i tranversal" que demostri que governa per a tothom i que posi al centre de l'agenda política la resolució del conflicte polític existent per vies democràtiques.




 

 

Defensa de la via escocesa


La via escocesa és, per a Junqueras, el model a seguir, és a dir, la via d'un referèndum acordat. Ja que, segons ha apuntat, és l'opció que genera "més garanties i reconeixement internacional immediat". "Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu que cal assolir", avisa.



En aquest context, Junqueras defensa que no renunciarà mai al diàleg ni a la negociació. Segons ha dit, seria una "ingenuïtat" creure que el diàleg polític amb l'Estat donarà fruits tangibles de forma immediata però ha afegit que creure que se'n pot prescindir seria una "irresponsabilitat caríssima". Així doncs, per molt que es "critiqui i ridiculitzi" la taula del diàleg i la negociació entre governs, Junqueras defensa que és un "èxit" en ella mateixa perquè "obre un espai per a la potencial resolució del conflicte".



"El diàleg i la negociació són imprescindibles. Els conflictes polítics que s’acaben resolent ho fan, tard o d’hora, al voltant d’una taula on totes les parts exposen lliurement les seves posicions. La nostra, la que representa els grans consensos del país, és la fi de la repressió i l’autodeterminació", argumenta.



Junqueras s'ha dirigit directament al govern espanyol per emplaçar-lo a demostrar el seu compromís amb la reconciliació, el diàleg i la negociació. I ha subratllat que perquè el nou "paradigma" sigui possible, és important que les dues parts mostrin la seva voluntat i predisposició. En aquest context, el president d'ERC defensa que "ara és el moment de l’audàcia política, el coratge democràtic i la reconciliació social". 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.naciodigital.cat/noticia/220996/junqueras-avala-indults-questiona-via-unilateral?rlc=p1