dimarts, 18 de maig del 2021

Ponsatí: "Si les bases de Junts validen l'acord, cap partit reivindicarà l'1-O"

 

 

NOU GOVERN

 

 

Marc González
Foto: ACN
Barcelona. Dimarts, 18 Maig 2021. 16:16
Actualitzat Dimarts, 18 de maig 2021. 16:16

 

 

 


 

 

"Dones suport a la proposta de l'executiva de Junts d'avalar l'acord de legislatura i govern amb ERC per posar en valor el 52% del vot independentista?". Aquesta és la pregunta que la direcció del partit de Carles Puigdemont farà entre aquest dimarts i dimecres a les seves bases per saber si valida o no l'acord al qual han arribat amb els republicans.

 

I l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ja s'ha pronunciat sobre quina hauria de ser la postura escollida per la majoria de la militància. "Si avui les bases de Junts donen llum verda a aquest document, cap partit amb representació parlamentaria reivindicarà el mandat de l'1-O", ha tuitejat.

 

Ponsatí s'ha referit d'aquesta manera a la poca concreció que hi ha a l'acord sobre l'estratègia independentista que seguirà el Govern i sobre si el mandat de l'1-O és vigent per aquestes formacions o no. Concretament, l'acord diu

que "el mandat de les urnes del passat 14-F ens obliga a buscar una acomodació a les dues estratègies per assolir la independència i treballant plegats refent complicitats i lleialtats".

 

Sobre el mandat de l'1-O, l'acord no especifica com ni quan s'implementarà, i ni tan sols si s'implementarà. Ara bé, afegeix que "només un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’Estat espanyol pot substituir el mandat polític del referèndum de l’1 d’octubre per treballar per fer real la República catalana".

 

L'altra crítica de Ponsatí

 

Decideixi el que decideixi la militància de Junts, la investidura del candidat d'ERC, Pere Aragonès, no perilla. I és que encara que les bases de Junts tombessin l'acord, el partit facilitaria igualment la investidura d'Aragonès. "No contemplem l'escenari de les eleccions", va aclarir el mateix secretari general, Jordi Sànchez. La mateixa Ponsatí es va sorprendre d'aquesta decisió amb el següent tuit: "Apa! I que més?".

 

Per resumir, l'acord no tanca, tal com reclamava Junts, l'estratègia a seguir per impulsar el procés. Tanmateix, sí que es proposa la creació d'un espai a cinc de les tres formacions independentistes i les dues entitats. Els laments de Ponsatí venen perquè en el pacte s'aposta clarament pel referèndum pactat i només es deixa oberta l'alternativa en cas que fracassi la taula de diàleg amb l'Estat.

 

Qui també ha criticat l'acord per la poca concreció amb el mandat de l'1-O són els set exsecretaris de l'Assemblea que han fundat la plataforma Donec Perficiam, els quals directament han titllat el pacte entre republicans i postconvergents de "nou engany".

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/ponsati-bases-junts-acord-1-o_611126_102.html