EL NOU GOVERN
Marta Lasalas
Barcelona. Dimecres, 5 de maig de 2021. 15:28
Actualitzat Dimecres, 5 de maig de 2021. 15:28
L'ona expansiva de la nit electoral d'aquest dimarts a Madrid s'està fent sentir també en la negociació del nou govern de la Generalitat. Especialment tenint en compte que un dels punts clau de les converses entre ERC i Junts és el disseny de l'estratègia independentista, la taula de diàleg i la forma de plantejar el pols amb l'Estat. La resposta de Junts ha estat reblar l'aposta pel Consell per la República davant les dificultats que l'horitzó polític español pot plantejar a la mesa de diàleg.
Davant la constatació que la popular Isabel Díaz Ayuso ha atropellat literalment el PSOE de Pedro Sánchez i ha desbordat l'estratègia dissenyada des de la Moncloa per frenar-la, cap de les parts dubta que això tindrà un efecte en la dinàmica política estatal. La qüestió, i aquí és on discrepen els negociadors del nou Govern és quina serà la reacció i de quina manera repercutirà a Catalunya i en l'estratègia de diàleg.
Segons l'anàlisi dels republicans, l'ensulsiada de Ciutadans a Madrid i la crisi oberta a Podemos, atorgarà més força a l'independentisme al Congrés, el PSOE està més feble i això dona més possibilitats per a la negociació. Tot plegat, hauria d'afavorir la bona marxa de la taula de diàleg, l'aposta clau d'ERC en l'estratègia independentista.
Consell per la República
En canvi des de Junts, es considera que l'escenari del qual parteix la taula de diàleg no es produirà. Adverteixen que aquesta estratègia es fonamenta en l'existència d'uns anys de pau autonòmica, però que l'horitzó que dibuixa Madrid obliga a descartar-los; preveuen que en un parell d'anys hi pot haver un relleu a la Moncloa amb PP i Vox consolidat; i que, d'entrada, el PSOE respondrà a l'avenç del PP endurint el seu discurs. Tot plegat, amb la marxa d'Iglesias desapareix la veu més receptiva amb què comptaven els independentistes a la primera línia de l'Estat.
Segons aquesta versió, les circumstàncies polítiques fan encara més necessari disposar d'un espai de direcció col·legiada fora de l'Estat com és el Consell per la República ja que la taula de negociació "com s'ha pactat amb ERC amb una única agenda d'autodeterminació i amnistia" consideren que serà inviable.
Escull
Més enllà de les valoracions d'uns i altres, el resultat final és que les eleccions madrilenyes no fan més que alimentar el que fins ara s'ha situat com l'escull més important en les negociacions: la taula de diàleg, la resposta de l'independentisme davant d'un hipotètic fracàs d'aquesta via, i el paper del Consell per la República. La qüestió que caldrà ventilar és l'efecte real que tot plegat tindrà, a partir d'avui mateix, en les converses.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada