ECONOMIA
Naturgy i Abertis, però també Hotels Catalonia, deixen buit el seu seient de plata en un plenari on hi ha majoria independentista
Constitució del plenari de la Cambra de Comerç de Barcelona el juny del 2019 |
31 a 29. Majoria absoluta de la candidatura Eines de País, de tall independentista, a la Cambra de Comerç de Barcelona. Des de fa dos anys, a l’ens cameral hi ha hagut una redistribució de forces que no ha agradat a les grans empreses, que fins ara s’havien trobat còmodes amb una Cambra governada per l’establishment i on les cadires de plata –14 de les 60 que té el plenari i a les quals s’hi accedeix pagant una quota anual– tenien un pes molt rellevant. Això vol dir que les decisions al plenari, en cas de conflicte, es decanten sempre cap a aquesta nova majoria. Una circumstància que ha incomodat des del primer moment grans companyies, que han vist com gremis i entitats prenien el control.
Naturgy i Abertis, dues empreses cotitzades a l’Ibex-35 i que l’octubre del 2017 van traslladar la seva seu social a Madrid cridades pel govern espanyol després de l’1-O, però també Hotels Catalonia, han comunicat a la Cambra de Comerç que deixen buit el seu seient, i que per tant, deixen de pagar en total 225.000 euros a l’any (75.000 per cada cadira de plata). Les companyies han justificat la decisió per un canvi d’estratègia. Fonts de Naturgy assenyalen
que la decisió s’emmarca en un procés de revisió de les seves de les seves polítiques de participació en institucions públiques, però deixen clar que mantindran la col·laboració amb l’ens barceloní. Ara bé, fonts del plenari de la Cambra assenyalen al TOT Barcelona que entre les raons per les quals Naturgy abandona l’ens cameral hi pot haver “la incomoditat per unes declaracions carregant contra la companyia que va fer el director general de CatGas”, també membre del plenari.
Pel que fa a Hotels Catalonia, fonts de la cambra assenyalen que l’empresa ha decidit centrar la seva estratègia a combatre els efectes de la crisi de la covid-19, que ha deixat greument afectat el sector hoteler. Abertis, per contra, encara no ha comunicat a la Cambra els motius de la seva renúncia.
Sigui com sigui, des de la Cambra de Comerç insisteixen al TOT Barcelona que “els plens són fluids i no hi ha conflicte”, i recorden que continuen 11 cadires de plata de grans companyies i que aquestes formen part de comissions de treball, que es desenvolupen sempre amb normalitat. Aquestes cadires les ocupen el Banc Sabadell, Banco Mediolanum, CaixaBank, Criteria Caixa SAU, Deloitte, gremi d’hotels de Barcelona, Indra, PricewaterhouseCoopers, el RACC, Damm i Agbar. De fet, fonts de la Cambra confirmen a aquest diari que “hem parlat amb aquests onze membres i no hi ha cap problema”, i pel que a les tres cadires buides, el reglament obliga a obrir un període d’eleccions parcials, que és en realitat una subhasta, perquè empreses presentin les seves propostes econòmiques per ocupar la cadira. Se les quedaran els millors postors, i si no n’hi ha “poden quedar buides, no serà un problema”, indiquen fonts de la Cambra.
De fet, la candidatura Eines de País proposava eliminar aquestes cadires de plata perquè no hi hagués un sistema de privilegis i el funcionament de la Cambra fos “més democràtic”, però de moment no se n’ha sortit. “Potser ara és un bon moment per fer la reflexió”, assenyalen fonts d’Eines de País.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
1 comentari :
Ja seria hora quev els empresaris catalans es posesin al costat del poble....defensan la sobirania de Catalunya..
Publica un comentari a l'entrada