dimarts, 15 de desembre del 2020

El TC diu que els ultratges a la bandera espanyola no són llibertat d'expressió

 

 

TRIBUNALS

 

 

Gemma Liñán
Barcelona. Dimarts, 15 de desembre de 2020. 15:19
Actualitzat Dimarts, 15 de desembre de 2020. 15:38

 

 

 


 

 

 

El ple del TC ha resolt per majoria que els ultratges a la bandera espanyola no estan emparats per la llibertat d'expressió. 

 

El Tribunal Constitucional s'ha dividit en dos blocs en aprovar, per un sol vot, una sentència que estableix que els ultratges a la bandera d'Espanya constitueixen un delicte en no estar emparats per la llibertat d'expressió.

 

La resolució de ple s'ha pres amb cinc vots particulars. Concretament, els vots són dels magistrats

Andrés Ollero Tasara, Juan Antonio Xiol Ríos, Cándido Conde-Pumpido Tourón, Encarnación Roca Trías i María Luisa Balaguer Callejón.



Fonts del tribunal de garanties han avançat la decisió de la sentència, que no concedeix l'empara a un dirigent de la Confederació Intersindical Galega (CIG) que va instar a cremar la "puta bandera" d'Espanya durant una manifestació davant de l'Arsenal Militar de Ferrol el 2014.

 

El Constitucional ha desestimat el recurs d'empara que es va presentar al jutjat del Ferrol i la 'Audiència de La Corunya. El recurs tenia per objecte l'enjudiciament de les "denunciades vulneracions de les llibertats d'expressió i ideològica de l'recurrent en el marc d'un procés penal en el que va ser condemnat per delicte d'ultratge a la bandera de l'art. 543 CP". 

 

En concret, les expressions que van determinar la condemna eren "Aquí teniu el silenci de la puta bandera "i" cal calar-li foc a la puta bandera ". El Tribunal considera que aquestes expressions van ser innecessàries per a les reivindicacions salarials que el recurrent, com a representant del Sindicat (Confederació Intersindical Galega), estava defensant i, a més, no guardaven relació amb aquestes reivindicacions. Per tot això, s'entén que aquestes expressions van ser realitzades al marge i
sense l'empara dels drets fonamentals invocats, diu el TC.

 

El sindicalista va interposar un recurs contra les sentències condemnatòries del 22 de març de 2017 del jutjat penal número 1 de Ferrol i de 8 de febrer de 2018 de la secció primera de l'Audiència Provincial de A Corunya.

 

La sentència no s'ha notificat encara, el ple ha fet pública la resolució avui i en els propers dies s'enviarà el text complert a les parts.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/tc-conclou-ultratges-bandera-espanyola-no-llibertat-expressio_565845_102.html