dimecres, 23 de setembre del 2020

Nova galtada del TJUE a Espanya: les ajudes navals il·legals s’hauran de recuperar

 

 

 

Un llarg procés d’estira-i-arronsa entre Espanya i Europa que ha acabat donant la raó a la Comissió Europea

 

 

 

Àlex Huguet 23/09/2020

 

 

 

Pla curt del cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg, l'1 de juliol de 2019 (Horitzontal)

 




El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha considerat que les ajudes pels acords d’arrendament financer a les drassanes navals, s’hagin de recuperar dels seus beneficiaris, ja que es considera que les ajudes que donava l’estat són il·legals.

 

Així ho expliquen en un informe del Tribunal General de la Unió Europea, on expliquen que el 2006, la Comissió Europea va rebre diverses denúncies per l’aplicació del sistema espanyol d’arrendament fiscal a determinats contractes d’arrendament financer, que

permetien que les empreses navals adquirissin bucs construïts per drassanes espanyoles amb un descompte de fins al 30% del seu preu. La Comissió deixa clar que l’objectiu d’aquest sistema era una ajuda estatal que es convertia en avantatge fiscal selectiva incompatible amb el mercat anterior. Un règim que, seguint l’informe, s’havia executat des del 2002, incomplint l’obligació de notificació.

 

De fet, el 2013, Espanya, governada per Rajoy, va posar infinitat de recursos d’anul·lació contra la decisió de la Comissió, que va acabar sent anul·lada sense deixar que s’exposessin altres motius i arguments formulats pels quals ho denunciaven. Anys més tard, El TJUE va considerar, després de realitzar una anàlisi del caràcter selectiu de les mesures fiscals, que s’havia fet una aplicació errònia de les mateixes amb relació a les ajudes de l’estat, i es va retornar la causa al Tribunal General, que el dia d’avui, finalment ha desestimat els recursos imposats per Espanya.

 

 

 

 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.larepublica.cat/noticies/politica/nova-galtada-del-tjue-a-espanya-les-ajudes-navals-illegals-shauran-de-recuperar/