dijous, 2 de juliol del 2020

Les presons catalanes anuncien avui, si proposen el tercer grau als presos independentistes



SOCIETAT - JUSTÍCIA






En cas que la Secretaria de Mesures Penals el ratifiqui, els condemnats del procés només dormiran a la presó de dilluns a divendres







|













El dijous 9 de juliol les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad Ras -on estan interns els nou presos independentistes del procés– han d’haver revisat la classificació en segon grau penitenciari, ja que la llei estableix fer-ho cada sis mesos. Abans, però, cadascuna de les juntes de tractament dels centres han de fer una proposta sobre si els mantenen en segon grau o bé opten per la semillibertat, és a dir, el tercer grau penitenciari.



Aquest tràmit sembla encarrilat. De fet, aquest matí, el Departament de Justícia ha convocat una roda de premsa en què està previst que anunciï la proposta que han fet les tres juntes per a cadascun dels presos: l’exvicepresident Oriol Junqueras; els exconsellers
Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tots condemnats per sedició pel referèndum de l’1 d’octubre i la manifestació del 20-S a la seu d’Economia.






Si els proposen el tercer grau significa la semillibertat i només anirien a la presó a dormir de dilluns a divendres, de manera que passarien tot el cap de setmana a casa seva. Al gener passat, els van concedir el segon grau, tot i que no hi va haver unanimitat entre les tres juntes.



La decisió de les juntes l’anunciarà el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, que després haurà de decidir si la ratifica o no, tal com va fer al gener amb la proposta de segon grau. Com a màxim, té dos mesos per decidir-ho.



Ara bé, tot sembla indicar que els l’acabaran concedint, tenint en compte que la Secretaria depèn de la consellera Ester Capella, d’Esquerra. A més, tots els presos tenen resolucions dels jutges de vigilància penitenciària que els van ratificar l’article 100.2 del Reglament penitenciari per anar a treballar o fer de voluntaris. Cal afegir que la Secretaria només modifica un 5 % les propostes de canvi de grau.



La fiscalia hi pot recórrer en contra

 

En cas que la Secretaria ratifiqui la proposta de les juntes de tractament, la fiscalia pot presentar-hi recurs en contra al jutge de vigilància penitenciària de cada presó. En cas que aquest el ratifiqui, el ministeri públic encara podria presentar un altre recurs al tribunal sentenciador, és a dir, al Suprem, que és qui tindrà l’última paraula sobre la possible semillibertat dels presos independentistes.