dimarts, 19 de maig del 2020

El govern espanyol va subestimar el febrer una alerta de risc alt per la Covid-19



MÓN - ESPANYA






El Centre Europeu de Control de Malalties va avisar d'un risc 'moderat-alt' de l'aparició de brots com a Itàlia 

















Per: Europa Press

19.05.2020  09:48





El Ministeri de Sanitat espanyol sabia ja al febrer que hi havia risc ‘moderat-alt‘ que es produïssin brots del coronavirus 2019 com els que hi havia a Itàlia, i que havien obligat al govern de Giuseppe Conte a prendre mesures dràstiques com prohibir les concentracions i confinar algunes zones del nord del país.



A principis de març, el ministeri disposava d’un altre informe que assenyalava que hi podien haver casos d’alta transmissió del virus en esdeveniments socials de curta durada com ara àpats o visites a familiars. Fins i tot, se sabia del problema de contagi entre els sanitaris que s’havia produït a la Xina per la manca d’equips de protecció.





Un estudi constata que el 76% de les infeccions a l’estat espanyol prové dels trajectes amb origen i destinació a Madrid 



Tota aquesta informació consta en informes del Centre de Coordinació d’Alertes i
Emergències Sanitàries (CCAES) que dirigeix el doctor Fernando Simón, i que tenen data del 24 de febrer i el 6 de març.



El primer document, que ha pogut consultar Europa Press, fa una ‘avaluació del risc’ per l’estat espanyol i adverteix de l’alta probabilitat que arribin persones infectades des de diverses províncies de la Xina, així com d’altres llocs on el coronavirus s’estava propagant.



Així mateix, l’informe recull també l’advertència del Centre Europeu de Control de Malalties que hi havia un risc ‘moderat-alt’ de l’aparició de brots com a Itàlia. En aquest sentit, el document inclou les mesures de salut pública que Roma havia pres en totes les àrees o municipis amb almenys un cas de Covid-19.



Entre aquestes mesures se citen la prohibició d’entrar o sortir de les zones afectades; la suspensió de les manifestacions, esdeveniments públics i les reunions en espais públics o locals privats; la suspensió dels viatges escolars i de les classes en col·legis i llars d’infants; el tancament de museus; la suspensió de les competicions esportives i altres activitats.



Però, tot i incloure l’advertència del Centre Europeu de Control de Malalties de risc ‘moderat-alt’, l’informe del CCAES del 24 de febrer conclou que el risc global per a la salut pública de l’estat espanyol era ‘moderat’, al·legant que els sistemes de contenció eren suficients.



‘Si això passés a Espanya, tenim els mecanismes suficients de contenció, que inclouen protocols clínics, una xarxa assistencial i de salut pública coordinada i prou capacitat per al diagnòstic i tractament dels casos’, diu el document.










ENLLAÇ NOTÍCIA  :

https://www.vilaweb.cat/noticies/el-govern-espanyol-va-subestimar-el-febrer-una-alerta-de-risc-alt-per-la-covid-19/?utm_source=push