dijous, 30 d’abril del 2020

La Moncloa confirma que establirà franges horàries per sortir a passejar i fer esport




Els detalls els explicarà aquesta tarda el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa

 

 

 




Juli Rodés Almer
Actualitzat
Dos nens juguen a la platja del Masnou, aquest dilluns (EFE/Enric Fontcuberta)



Les sortides de casa per passejar o per fer esport de manera individual, a partir d'aquest dissabte, s'hauran de fer respectant unes franges horàries. Així ho han avançat, aquest matí, fonts de La Moncloa, que han afegit que els detalls els explicarà el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquesta tarda en roda de premsa.



D'entrada estava previst que Illa detallés les mesures aquest matí, però la roda de premsa s'ha retardat i el ministre havia de comparèixer a la Comissió de Sanitat del Congrés a partir de les 12, com ha fet cada setmana des de la declaració de l'estat d'alarma.



Dissabte passat, durant la seva compareixença habitual del cap de setmana, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va avançar
que a partir del 2 de maig es podria sortir de casa per passejar o practicar algun tipus d'activitat física de manera individual, a l'aire lliure, però no en instal·lacions esportives.






Un nen juga en un 'skatepark' d'Oviedo, a Astúries (EFE/J.L. Cereijido)



Aquest dijous al matí, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ja ha donat a entendre que s'establirien franges, perquè ha dit que la mesura "hem de plantejar-la amb certes hores", perquè "no es produeixi una sortida explosiva" de gent al carrer.



En una entrevista a la cadena SER, Ábalos també ha parlat de "col·laboració amb les autonomies i els ajuntaments" a l'hora d'establir les mesures de relaxació del confinament.



Aquesta és la segona mesura de relaxació del confinament general de la població imposat a partir del 14 de març amb l'entrada en vigor de l'estat d'alarma. La primera va arribar diumenge passat, amb l'autorització de la sortida dels nens i nenes de fins a 13 anys, una sortida per a la qual el govern espanyol no va establir franges horàries per edats, contra el criteri dels governs de diverses comunitats, com Catalunya.



La Generalitat ja va avançar aquest dimarts la seva proposta de franges horàries per sortir de casa a partir de dissabte, i la va fer arribar a La Moncloa: estableix horaris diferenciats per fer esport i per sortir a passejar, i també en funció de l'edat. El conseller d'Interior, Miquel Buch, va parlar de sortir "de manera ordenada", sobretot per evitar posar en risc les persones més vulnerables davant la Covid-19.






Un home i una nena miren el mar a la platja de la Malagueta, a Màlaga (EFE/Jorge Zapata)




La sortida al carrer dels adults per fer alguna cosa més que les activitats imprescindibles arriba el dia 50 de l'estat d'alarma, i dos dies abans que dilluns que ve, 4 de maig, comenci la fase zero de l'anomenat pla de transició cap a la nova normalitat, que estableix quatre fases i durarà com a mínim sis setmanes.



Un pla que el govern espanyol ha definit com a "progressiu, asimètric i coordinat" i que ha generat retrets de diverses comunitats en adoptar les províncies com a unitat territorial per anar aplicant la desescalada en comptes d'àmbits com les regions sanitàries. El ministre Illa, de tota manera, ha reiterat aquest dimecres la disposició a tenir en compte altres àmbits, com les regions sanitàries.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.ccma.cat/324/moncloa-confirma-que-establira-franges-horaries-per-sortir-a-passejar-i-fer-esport/noticia/3008386/