dijous, 23 d’abril del 2020

La Guàrdia Civil persegueix les crítiques al govern espanyol amb una unitat impulsada per combatre l’independentisme a la xarxa



SOCIETAT - POLICIA I JUSTÍCIA






Els informes inclouen comentaris de Bildu i vídeos d’activistes contra la gestió del govern de Sánchez 














Per: Redacció

23.04.2020  10:26




El general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago  va dir que treballen per combatre la desafecció al govern de Pedro Sánchez a la xarxa. Poc després es va fer pública una ordre interna que demostrava que hi havia instruccions de perseguir les informacions i els continguts difosos contraris a la gestió del govern espanyol de la crisi de la Covid-19.



Avui n’hem vist exemples en aquesta notícia d’Eldiario.es, que demostra que la Guàrdia Civil ha fet informes sobre ‘la situació de contrarietat a l’actual gestió de la crisi’, que inclouen piulets dels comptes oficials d’EH Bildu i de Vox, i fins i tot un vídeo de l’activista feminista Irantzu Varela criticant les forces de seguretat de l’estat. Són informes de la Unitat de Coordinació de Ciberseguretat, que depèn de la Direcció General Operativa de la Guàrdia Civil.



Aquesta unitat de vigilància és fruit de l’acord entre el govern de Rajoy, el PSOE i Ciutadans de la tardor del 2017 per a combatre l’independentisme a la xarxa, arran de
l’Estratègia de Seguretat Nacional espanyola que es va aprovar el desembre del 2017.



Era una extensió de l’entesa de tots tres partits que va fer possible el 155 i la persecució política, judicial i policíaca de l’independentisme català. Però la unitat no va funcionar fins el juny de l’any passat, que és quan es va activar. I ara, enmig de la crisi de la Covid-19, funciona a tota màquina. Hi treballa  una desena d’agents que elaboren informes, dividits en ‘ciberdelinqüència, hacktivisme, ciberatacs i desinformació’.



En l’apartat de desinformació hi ha els subapartats de ‘creació d’un ambient contrari a l’actual gestió de la crisi’ i ‘generació d’estrès social a la població’.



Segons Eldiario.es, en un d’aquests informes la Guàrdia Civil inclou un vídeo de l’activista Irantzu Varela en què demanava de no aplaudir l’exèrcit ni la policia: ‘Notícia online en què detallen com la periodista Irantzu Varela Urrestizala ha criticat en un vídeo l’actuació de les FFCCSS i de les FFAA en el desenvolupament de l’actual crisi sanitària a causa de la Covid-19, acusant-los d’aprofitar-se de la situació per exercir la violència de manera il·legítima.’






El vídeo és aquest:











També van incloure a l’informe cinc comentaris de comptes de Twitter escrits en èuscar relacionats amb els vídeos d’homenatge que l’Ertzaintza i la policia de Sant Sebastià van fer a la comandància de Guipúscoa per la mort d’un guàrdia civil: ‘Aquests vídeos s’han difós a les xarxes socials acompanyats de diversos missatges contra la Guàrdia Civil’, diu.



Entre els comentaris n’hi ha un del compte oficial d’EH Bildu a Sant Sebastià. A l’informe es demana qui ha decidit que l’Ajuntament de Sant Sebastià participi en aquesta iniciativa, si ha estat una decisió del govern municipal, una decisió política del PNV o dels agents pel seu compte.






 





En aquests informes també hi ha informació enganyosa difosa des del compte de Twitter de V🤢x sobre desenes de taüts arrenglerats en un aparcament.



En un altre subapartat, el que duu el nom de ‘generació d’estrès social a la població’, n’hi ha que inclouen fins i tot una pàgina web que denuncia que, sota el pretext de la Covid-19, els casos de brutalitat policíaca són cada vegada més freqüents i que dóna un número de telèfon perquè els ciutadans els denunciïn.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-guardia-civil-persegueix-les-critiques-al-govern-espanyol-amb-una-unitat-impulsada-per-a-combatre-lindependentisme-a-la-xarxa/