divendres, 17 d’abril del 2020

Illa adverteix que Catalunya no pot decidir desconfinar nens: "Depèn d'Espanya"



CORONAVIRUS






Marina Fernàndez
Foto: Moncloa
Barcelona. Divendres, 17 d'abril de 2020


















El ministeri de Sanitat para els peus al Govern de la Generalitat. L'executiu català ha anunciat avui la seva intenció de permetre que els nens puguin sortir al carrer -sempre sota unes condicions de vigilància extrema- el més aviat possible. De fet, la pròpia consellera de Salut ha explicat a traç gruixut en què consistiria la mesura. Instants després, des de la Moncloa, el ministre de Sanitat ha recordat al govern Torra que arran de la implantació de l'estat d'alarma, Catalunya ha perdut les competències per adoptar aquest tipus de decisions.



"En el marc del decret d'alarma, aquestes decisions les pren el govern d'Espanya", ha puntualitzat Salvador Illa. Des del passat 14 de març, Pedro Sánchez va recentralitzar totes les competències cedides per comandar sota un únic control la lluita contra el
coronavirus. Una situació que estarà en vigor com a mínim fins el 26 d'abril i que probablement s'allargui fins la primera quinzena de maig.



"Actuarem amb cautela i prudència", ha avançat Illa. El govern espanyol ha demanat a les comunitats autònomes que traslladin les seves propostes sobre com consideren que caldria procedir de cara al desescalament paulatí de la quarantena. El ministre ha garantit que escoltaran tothom i estudiaran tots els plantejaments, però ha advertit que l'última paraula la tindrà sempre Moncloa. Altres comunitats com Euskadi també pressionen perquè es deixi sortir les criatures.



El rigor en el recompte de dades



Durant la compareixença, han estat constants i repetides les preguntes sobre el ball de xifres sobre l'impacte del coronavirus a Espanya. Ahir al vespre, Moncloa va comunicar a les comunitats autònomes que canviava el criteri de recompte de dades. La nova ordre del ministeri reclama informació més exhaustiva, planteja que es comptabilitzin també els morts positius de Covid-19 que hi hagi fora dels hospitals i demana que s'especifiqui quin test concret s'ha fet a cadascun dels casos confirmats.



Aquesta modificació ha provocat una distorsió important en les xifres, que desquadren en relació al que s'havia anat informant fins ara. Tanmateix, Illa ha deixat clar que "en matèria de qualitat de dades som molt rigorosos" i que el govern espanyol es regeix pels criteris de l'OMS.









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/coronavirus-salvador-illa-desconfinar-nens-catalunya_493605_102.html