dilluns, 27 d’abril del 2020

Demanen reduir la inversió militar espanyola per incrementar la despesa sanitària




Espanya va destinar 20.050 milions d'euros en l'exèrcit el 2019, l'1,7% del PIB








Un militar entra en una residència d'avis (Europa Press)







per ACN

 






La despesa militar espanyola del 2019 va ser de 20.050 milions d'euros, l'1,7% del PIB, segons Pere Ortega del Centre Delàs. Una part important són els programes especials d'armament, iniciats el 1997 i programats fins al 2031, amb un import que a principis de 2019 s'estimava en 41.396 milions d'euros, dels quals 11.374 es van aprovar l'últim semestre de 2018. L'International Peace Bureau i les entitats que impulsen la Campanya Global sobre la Despesa Militar han fet una crida a reduir aquesta despesa i destinar els diners "a cobrir les prioritats socials presentades per la pandèmia del Covid-19".



Han calculat, per exemple, que el programa de l'Eurofighter EF-2000, que costa 12.843 milions, permetria sufragar el cost anual de 25 hospitals.



El president del Centre Delàs d'Estudis per la Pau i expert en despesa militar, Pere Ortega, ha argumentat que "en general tota la despesa militar va en detriment de la despesa de desenvolupament de la pròpia població". Ha dit que la inversió d'Espanya és "una
barbaritat, perquè l'ONU en els pitjors temps ja deia que un estat no hauria gastar més d'un 1% per no considerar-se països militaritzats".



"Dediquem molts recursos a preparar-nos per fer la guerra per mantenir enormes exèrcits que en la pràctica poca seguretat donen a les pròpies poblacions", ha afegit Ortega. En aquest sentit ha dit que aquesta despesa suposa un "malbaratament de l'economia interna". Per cada lloc de treball en la indústria militar se'n poden crear tres en la indústria civil, ha assegurat.



Per això ha demanat que es redueixi la inversió militar i s'incrementi "la despesa en béns civils i el benestar de les persones, que vol dir sanitat, educació, foment del treball i habitatge". "Aquesta és la preocupació principal que hauria de tenir un govern en aquest moment de la crisi que ens ve a sobre", ha afegit.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elmon.cat/politica/demanen-reduir-inversio-militar-espanyola-incrementar-despesa-sanitaria_2121663102.html