dimecres, 4 de març del 2020

Torra diu a ERC que han de sortir de la taula de diàleg amb data per a un referèndum



PAÍS - PRINCIPAT






Reclama a Torrent que li torni la condició de diputat després de l’escàndol de la JEC 




 










Per: Odei A.-Etxearte

04.03.2020  12:25




La tensió entre JxCat i ERC sobre la utilitat de la taula de diàleg entre governs s’ha desbocat al parlament. El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha criticat que l’eurodiputada Clara Ponsatí ‘menystingués’ la taula de diàleg en l’acte del Consell per la República a Perpinyà, titllant-la d’‘enganyifa’, i debilités la posició catalana en la negociació amb el govern espanyol, segons ell. ‘No anem amb el lliri a la mà, nosaltres sabem perfectament qui és el govern espanyol’, ha afirmat Quim Torra. El president de la Generalitat ha defensat que l’objectiu no és reunir-se sinó exercir la sobirania. Per això ha emplaçat a ERC a aconseguir sortir plegats de la negociació amb data per a un referèndum acordat.




‘Poso per davant de tot l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia’, ha assegurat davant d’ERC, negant-se a ‘fer retrets’. En la sessió de control al govern, Sabrià ha al·legat que no entenen com membres d’un mateix espai polític es poden asseure a defensar l’autodeterminació i l’amnistia davant del govern espanyol i, unes hores més tard, hi carreguen en contra ‘amb duresa i amb amargor’. Torra ha respost a ERC que ells són els primers que reconeixen el seu escepticisme i que es mouen amb prudència. També ha
defensat la unitat de l’independentisme i la posició de Ponsatí: ‘A mi no em sobra ningú’.






L’estira-i-arronsa amb ERC s’ha tornat a reproduir uns minuts més tard, per la retirada de l’escó a Torra. El president de la Generalitat ha reclamat a Torrent que reconsideri la decisió d’haver-li retirat tots els drets com a diputat perquè pugui recuperar-los un cop constades les irregularitats de la Junta Electoral Central, que va abordar la seva inhabilitació amb un membre contractat per Cs, Andrés Betancor. Precisament avui ha transcendit que un altre membre, Carlos Vidal, va militar al PP fins poques setmanes d’haver estat nomenat, segons que ha avançat InfoLibre. La pèrdua de l’escó de Torra executada pel parlament va obrir l’esvoranc definitiu entre els dos socis de govern, i va precipitar l’anunci del president de la Generalitat que posarà data a les eleccions un cop s’aprovi el pressupost.



De fet, la cambra ha tramitat una proposta de resolució de JxCat, a la qual ERC va presentar esmenes, perquè Torra recuperi la condició de diputat, però JxCat no va demanar incloure-la a l’ordre del dia i caldrà veure si ho acaba fent de cara als pròxims plens perquè se sotmeti a votació. El president de la Generalitat també ha reclamat als grups que aprovin una llei electoral catalana i siguin sindicatures electorals pròpies les que regeixin el sistema, un cop constatat que totes les decisions preses per la JEC estan ‘viciades’ i es troben sobre sospita. El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha considerat que ‘haurien d’inhabilitar les decisions de la JEC’. ‘És una vergonya, han estat fent trampes, han comprat l’àrbitre i jugat amb la democràcia’, ha dit.



La petició de Torra a Torrent també s’ha produït poc abans d’una nova picabaralla amb Cs, que ha titllat el president de la Generalitat d’‘ocupa’ perquè considera que no exerceix legalment el càrrec. Torra ha criticat que Torrent permetés que Cs l’‘insulti impunement’ sense protestar, i s’ha negat a respondre el president del grup parlamentari de Cs perquè havia tancat la intervenció sense formular cap pregunta. Carlos Carrizosa ha retret a Torra que qüestioni la posició de Betancor quan és membre de la Junta Provincial de Barcelona Marc Marsal, integra la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat del govern i va formar part de la Sindicatura Electoral de l’1-O.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/torra-diu-a-erc-que-han-de-sortir-de-la-taula-de-dialeg-amb-data-per-a-un-referendum/