dimarts, 17 de març del 2020

Sánchez també fa curt amb les mesures econòmiques contra el coronavirus



MÓN - ESPANYA






El president espanyol promet la mobilització de fins a 200.000 milions d'euros per suavitzar l'impacte social i econòmic del coronavirus














Per: Redacció

17.03.2020  16:37




El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que mobilitzarà uns 200.000 milions d’euros, és a dir, un 20% del PIB de l’estat espanyol, per a pal·liar l’impacte social i econòmic del coronavirus 2019. Segons Sánchez, 117.000 milions provindran del sector públic i 83.000 seran recursos privats. Tot i que ha assegurat que les mesures es desplegaran ‘en un termini molt curt’ de temps, no ha volgut concretar més.



Tota la informació sobre el Coronavirus, minut a minut 



Dins del paquet de mesures, el govern espanyol ha habilitat 600 milions en prestacions per reforçar els serveis bàsics de les comunitats autònomes i els ens locals. En aquest sentit, Sánchez ha dit que
la prioritat són els col·lectius vulnerables, especialment la gent gran. Per això s’ha compromès a garantir els subministraments i els serveis de comunicació. A més, ha anunciat una moratòria de les quotes hipotecàries per evitar desnonaments mentre duri ‘la situació d’emergència’.



De totes maneres, el gruix de les ajudes són per a les empreses per evitar un augment de la desocupació. El govern espanyol crearà una línia d’avals de fins a 100.000 milions que permetrà mobilitzar fins a 200.000 milions en el sector econòmic si el sector privat s’hi incorpora.



Pel que fa als ERTE, Sánchez ha dit que els promourà sempre que serveixin per evitar acomiadaments. Així mateix ha dit que tots considerats de força major i els treballadors tindran dret a subsidi de desocupació encara que no compleixin els requisits. A més, no computaran sobre un eventual subsidi futur. D’altra banda, s’eximirà a les empreses de les quotes de seguretat social.



Finalment, el president espanyol ha explicat que el consell de ministres ha decidit destinar trenta milions d’euros en el desenvolupament de vaccins contra el coronavirus 2019 i futures pandèmies.



Les mesures anunciades per Sánchez fan curt si es compara amb les mesures molt més contundents i àgils que han estat anunciades per altres estats europeus.



Així per exemple a l’estat francès s’ha suspès el pagament d’impostos i cotitzacions socials i de les factures de l’aigua, la llum i el gas així com els lloguers a petites empreses, autònoms i comerciants de qualsevol mena. I s’ha establert que per activar-ho només cal enviar un correu electrònic.



També s’ha creat una indemnització especial per a les dones soles que han de cuidar els seus fills i s’ha pres l’acord que tothom que vulgui quedar-se a casa rebrà l’atur. De la mateixa manera els taxis o els hotels s’han posat al servei de l’estat que pagarà pel seu ús en suport a les mesures sanitàries.



A Alemanya el govern ha ampliat la compensació d’atur Kurzarbeitergeld, que es va crear el 2008 en la crisi financera. Tots els treballadors que vulguin quedar-se en casa s’hi podran acollir sense necessitat de cap més justificació.



També a Alemanya el govern federal ha posat en marxa un fons de 500.000 milions d’euros, més del doble del total econòmic de totes les mesures espanyoles, en  préstecs disponibles per a totes les empreses, amb independència de la seva mida i importància econòmica. I fins i tot l’estat de Baviera ha aprovat un fons de 10.000 milions d’euros per adquirir participacions d’empreses en dificultats si fos necessari.



Tant el govern francès com l’alemany o l’italià han pres també mesures per a poder nacionalitzar empreses si es donés el cas. En la roda de premsa de Sánchez se li ha preguntat si contemplava possibles nacionalitzacions com aquests països i ha dit que no argumentant que la crisi serà temporal.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/espanya-mesures-economiques-coronavirus/