dijous, 26 de març del 2020

Noruega: tancament de fronteres i confinament sense cap mort



SANITAT






El 12 de març el govern va decretar altres mesures, com que els sanitaris no poden sortir del país. Els reservistes poden ser cridats a l’exèrcit







Noruega va confinar els ciutadans sense cap mort per coronavirus







 per Gemma Aguilera

Redactora






L’executiu de l’Estat espanyol insisteix a assegurar que Espanya ha pres les mesures més restrictives contra el coronavirus de tot Europa, que alhora són de les més dures a tot el món, tot i que es nega a confinar grans àrees de contagi com Madrid i Catalunya, on els governs autonòmics han demanat permís per aplicar aquesta mesura seguint el consell d’experts. Sigui com sigui, el govern de Pedro Sánchez va decretar l’estat d’alarma el passat 14 de març, quan la xifra de morts per coronavirus era de 135 persones i es comptaven 5.733 positius.



És Espanya un dels països que més ràpid ha reaccionat i que més mesures ha imposat per frenar el virus? Un repàs ràpid pels països evidencia que ni de bon tros. Un cas que ha explicat el Món és el de Malàisia, que va decretar el confinament total dels seus ciutadans i el teletreball obligat per a tothom qui no presti un servei essencial i ha posat l’exèrcit al carrer per assegurar-se el compliment amb només tres morts i 1.030 infectats en un país de 26 milions de persones.



Ara ens fixem en el cas de Noruega, un país amb 5,4 milions d’habitants. El govern noruec va prendre mesures per contenir l’expansió del virus dos dies abans que Espanya, el 12 de març. Aquell dia
el comptador de víctimes mortals estava a zero, i tretze dies després, el balanç és d’onze morts i 2.647 casos confirmats.



Josep Sala, un català que viu a Noruega des de fa 14 anys, explica a El Món que “el dia 12, la primera ministra, que en ocasions ha comparegut acompanyada dels caps dels organismes científics, però mai de l’exèrcit, va anunciar mesures de confinament quan encara no hi havia cap mort. Es va decretar el tancament de tots els centres educatius, de llocs de fàcil contagi (gimnasos, piscines...) i restriccions a bars i restaurants, que només poden fer menjar per endur. La consigna és no sortir de casa si no és imprescindible, i treballar des de casa si es pot. No hi ha un confinament estricte, però l'avantatge de les societats nòrdiques és que la gent té més responsabilitat social”.






A Noruega només hi ha hagut 11 morts per coronavirus fins ara.







També es va decretar el tancament de fronteres, i els primers dies, qui venia de fora tenia una quarantena obligatòria de catorze dies. La raó d’aquesta mesura, relata en Josep, és per l’origen del coronavirus a Noruega: “El virus va entrar per esquiadors de cap de setmana que es van contagiar en una estació del Tirol austríac, però quan se'n van adonar ja s'estava estenent sense control”.




Personal sanitari, al país, reservistes, preparats


Altres mesures que ha pres el govern noruec és que “els treballadors sanitaris tenen prohibit sortir del país, i es pot obligar a treballar metges i infermeres que estan retirats o es dediquen a altres coses, tot i que això de moment no ha estat necessari”, explica en Josep. I és que a dia d’avui el nombre d’infectats és totalment assumible per al sistema sanitari.



I quin és el paper de l’exèrcit d’aquest petit país? De moment, es limiten a controlar les entrades dels hospitals per evitar que hi entrin massa persones. Però els reservistes, com explica en Josep, han estat avisats que poden ser requerits: “Han enviat un SMS als reservistes avisant-los que els poden cridar a files”.




Mesures econòmiques


Tot i que el coronavirus no ha causat encara un impacte remarcable en l’economia del país, l’executiu noruec ha tirat endavant mesures per ajudar les empreses i els autònoms. “L’empresa paga el 100% del sou els dos primers dies, i l’estat assumeix el 100% del sou divuit dies més per als treballadors que han perdut la feina temporalment.



Després, es cobra el 80%. I també hi ha ajudes per als autònoms, amb una quantitat màxima de la mitjana d'ingressos que han tingut els últims tres anys”, explica en Josep. També s'ha decidit rescatar les empreses d'aviació (SAS i Norwegian). “Per sort, tenim un fons del petroli que ens dona un gran coixí econòmic”, reconeix en Josep.



I encara un detall més. Alguns municipis del centre-nord del país han imposat restriccions als noruecs que provenen del sud, sobretot d’Oslo: no hi poden passar la nit o se’ls imposen quarentenes obligatòries: “Això no ha agradat al govern central, però molts ho han fet igualment”, afegeix en Josep.