dimarts, 19 de novembre del 2019

Revés judicial al PSOE: presó per a Griñán i inhabilitació per a Chaves pels ERO d'Andalusia



CAS ERO (PSOE)






Nicolas Tomás
Foto: EP
Barcelona. Dimarts, 19 de novembre de 2019














Després de nou anys d'investigació, ja hi ha la primera sentència de la macrocausa dels ERO fraudulents a Andalusia. Es tracta de la peça política, una de les 146 peces que té el sumari, i ha suposat un dur revés de l’Audiència de Sevilla al PSOE en plenes negociacions pel govern de coalició. Hi havia imputats fins a 21 ex-alts càrrecs de la Junta d'Andalusia, entre ells els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán. Tots dos han estat condemnats; Griñán a sis anys de presó i Chaves a nou anys d'inhabilitació. La sentència té 1.700 pàgines, el triple que la del procés.



L’expresident José Antonio Griñán ha estat condemnat per prevaricació i malversació a una pena de sis anys i dos dies de presó i a una inhabilitació absoluta de 15 anys i dos dies. Per la seva part, el també expresident Manuel Chaves ha estat condemnat només per prevaricació a una inhabilitació especial de nou anys. Els exconsellers Antonio Fernández, Francisco Vallejo, José Antonio Viera, Carmen Martínez Aguayo, Agustín Barberá i l’exviceconseller Jesús María Rodríguez han estat condemnats a entre sis i vuit anys de presó. Els també exconsellers Gaspar Zarrías i Magdalena Álvarez han estat condemnats a nou anys d’inhabilitació especial. La sentència no és ferma perquè es pot presentar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, que ja han anunciat les defenses. Per
tant, de moment no entraran a la presó. Dos dels acusats han estat absolts. Són l'exinterventor general de la Junta Manuel Gómez i l'excap del Gabinet Jurídic Francisco del Río.



No se'n van lucrar personalment, però els magistrats consideren que els dos expresidents eren coneixedors de la trama. Per una banda, que Chaves coneixia i va permetre aquest sistema irregular de subvencions. Per la seva part, Griñán és acusat de no fer res per aturar-ho malgrat que coneixia els informes d'alerta de la Intervenció General de la Junta d'Andalusia. "L'encausat era plenament conscient de la palmària il·legalitat dels actes en els quals va participar, relatats en els fets provats", sosté l'Audiència de Sevilla en tots dos casos.














Els ex-alts càrrecs andalusos ―entre els quals els dos expresidents i sis exconsellers― són condemnats per haver defraudat fins a 855 milions d'euros a través d'ERO (expedients de regulació d'ocupació) fraudulents, amb la creació d'un sistema d'ajuts públics "totalment opac" al marge "dels ciutadans" i dels controls establerts per la Intervenció General. Un import en principi destinat a la reactivació d'empreses en crisi i ajudar els treballadors. Durant el judici han aparegut despeses en cocaïna i prostitució amb fons públics, empreses fantasma i una xarxa clientelar amb centenars d’empreses, asseguradores, advocats i treballadors implicats.



En la sentència, el tribunal argumenta que "la ràpida necessitat de donar una resposta ràpida als grans conflictes sociolaborals va dur els responsables de la Junta d'Andalusia a establir un sistema àgil, si bé aquesta agilitat va aconseguir-se eliminant els mecanismes de control legalment establerts". Els magistrats parlen d'un "descontrol absolut" de les subvencions.



Tant Manuel Chaves com José Antonio Griñán, dirigents històrics el PSOE andalús que han governat la comunitat durant 23 anys, van renunciar als seus escons i van donar-se de baixa del partit el 2016, després de ser inculpats.



La sentència s’ha conegut després de gairebé un any després que quedés vist per a sentència, el desembre de l’any passat. La vista pública va arribar fins a les 152 sessions. Hi ha fins a 507 imputats. La causa està composta per 14.276 folis dividits en 38 volums i set volums d'annexos, recollits en vuit discos compactes, i amb tres discos amb les declaracions deixades en la causa durant la instrucció.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/sentencia-cas-ero-andalucia-chaves-grinan_443193_102.html