dissabte, 14 de setembre del 2019

El Consell per la República proposa una negociació amb l'Estat amb mediador



PROCÉS






Maria Macià
Foto: Roberto Lázaro
Barcelona. Dissabte, 14 de setembre de 2019














El Consell per la República ha fet públic aquest dissabte un document on es recullen les conclusions del debat intern que ha dut a terme durant els últims mesos. Entre aquestes conclusions, l'ens proposa la creació d'una "plataforma de negociació" amb l'Estat.
Aquesta plataforma comptaria amb una "mediació independent de les negociacions" i es basaria en el "reconeixement per part de l'Estat del dret a l'autodeterminació" exercit l'1-O i la "reversió de la repressió i el respecte integral dels drets civils i polítics".



El Consell recorda que el moviment independentista "sempre ha apel·lat al diàleg i a la negociació" per a la solució del conflicte polític, cosa que consideren que ha estat "sistemàticament desatesa i menystinguda per tots els governs espanyols". Tot i això, insisteixen a seguir "disposats al diàleg".






Crida a preparar-se

 

Amb la mirada a Catalunya, el Consell insta la societat civil i les institucions a "preparar les mesures i actuacions necessàries per materialitzar el mandat popular per la independència". En aquest sentit, demanen al "poble de Catalunya" que faci costat a les institucions "exercint els drets civils essencials" i la desobediència civil no violenta.
A més, consideren que, "mentre el mandat derivat del referèndum no s’hagi materialitzat plenament", qualssevol eleccions al Parlament de Catalunya tindran "caràcter referendari".
Les conclusions acaben amb una crida a les institucions europees i internacionals a "vetllar per garantir els drets humans".



"Si no funciona, no renunciarem a l'autodeterminació"

 

En declaracions a TV3, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha defensat la proposta com una "plataforma clara", per evitar caure en la idea d'un "diàleg abstracte". També ha alertat de la necessitat de preparar-se tenint en compte "les lliçons de l'octubre".
"Arribarà un moment que si el diàleg i la negociació no funcionen, nosaltres no renunciarem al nostre dret a l'autodeterminació", ha sentenciat.



Comunicat complet

 

A continuació podeu llegir el comunicat original:

"El proper 1 d’octubre es compliran dos anys d’ençà que el poble de Catalunya va exercir el seu dret a l’autodeterminació i va decidir constituir un estat independent en forma de república. L’exercici d’aquest dret, reconegut al Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics, ratificat per l’estat espanyol i incorporat a la Constitució Espanyola de 1978, va ser interferit per la violència i la repressió de l’Estat espanyol, que el va intentar impedir. La determinació de les institucions legítimes de Catalunya i dels ciutadans va evitar el propòsit de l’Estat.



També farà dos anys de l’inici de l’estratègia de la repressió per part dels poders de l’Estat, des del mateix cap d’Estat fins als tribunals que han jutjat els nostres líders polítics i socials, com a única resposta a les aspiracions del poble de Catalunya. En dos anys de repressió s’han detingut, enviat a l’exili i perseguit judicialment centenars de persones.
El conjunt del moviment independentista sempre ha apel·lat al diàleg i a la negociació per a la solució del conflicte polític. Aquesta apel·lació, amb el suport de la immensa majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, al marge de la seva preferència per l’estatus que el país hagi de tenir en el futur, ha estat sistemàticament desatesa i menystinguda per tots els governs espanyols. Avui, malgrat la repressió, seguim disposats al diàleg.



Després d’una nova demostració massiva a la Diada d’enguany, i a les portes de la sentència del judici contra els nostres líders polítics i socials, el Consell de govern del Consell per la República, reunit a Waterloo el 12 de setembre de 2019, ha acordat fer públiques les següents conclusions del seu debat intern:

Proposar a l’Estat una plataforma de negociació per a la resolució del conflicte basada en el marc següent:

  • El reconeixement per part de l’Estat del dret a l’autodeterminació, que el poble català va exercir l’1 d’octubre de 2017.
  • La reversió de la repressió i el respecte integral dels drets civils i polítics, tal i com estan reconeguts pel dret internacional.
  • Una mediació independent de les negociacions.


L'acció de les institucions i la societat civil per materialitzar el dret a l’autodeterminació no pot quedar bloquejada, ni per la repressió, ni per la negativa de la majoria de forces polítiques i institucions espanyoles al diàleg.



D’acord amb la nostra missió de fer efectiu el mandat derivat del referèndum d'independència de l’1 d’octubre de 2017, el Consell:

1.1. Insta la societat civil i les institucions catalanes a preparar les mesures i actuacions necessàries per materialitzar el mandat popular per la independència.



1.2. Cridarà al poble de Catalunya a mobilitzar-se per acompanyar l'acció de les institucions catalanes per materialitzar aquest mandat, exercint els drets civils essencials en un sistema democràtic consolidat, així com la desobediència civil quan sigui necessària, sempre dins del marc de lluita no violenta.



1.3. Considera que mentre el mandat derivat del referèndum no s’hagi materialitzat plenament, qualsevol elecció al Parlament, com a dipositari de la sobirania del poble de Catalunya, tindrà caràcter
referendari.



2. Reclamem a les institucions europees i internacionals, i molt particularment a la Unió Europea, que d’acord amb les obligacions derivades dels seus Tractats vetllin per garantir els drets humans



Waterloo, 14 de setembre de 2019"









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/consell-per-la-republica-plataforma-negociacio-estat_420158_102.html