dimarts, 3 de setembre del 2019

Budó, sobre la proposta de Sánchez per Catalunya: "Res de nou"



INVESTIDURA



Carlota Camps
Foto: Sira Esclasans
Barcelona. Dimarts, 3 de setembre de 2019














"Res de nou". Així ha qualificat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, la proposta del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per Catalunya i que no inclou el referèndum d'autodeterminació ni tampoc el diàleg si és fora la Constitució. Budó considera que és una mostra "expressa" de la voluntat del PSOE de "no dialogar" i ha reiterat que "s'ha de poder parlar de tot", inclòs el referèndum.



Sánchez, que aquest dimarts ha fet públiques la seva proposta de 300 mesures per intentar formar govern a l'Estat, ha desgranat també quines són les seves propostes per Catalunya i, aquestes, passen per rebutjar un referèndum i el diàleg que no sigui dins els marcs constitucionals, tot i que ha obert la porta a l'aprovació d'un nou sistema de finançament dins el marc autonòmic.



Malgrat això, Budó ha evitat valorar quina ha de ser la posició de l'independentisme de
cara a una nova investidura de Pedro Sánchez i ha recordat que el posicionament l'acabaran decidint els partits que donen suport al Govern. Cal recordar que en la sessió d'investidura del passat mes de juliol, ERC es va abstenir mentre que JxCat hi va votar en contra.



La convocatòria d'eleccions, competència de Torra

 

Per altra banda, Budó ha volgut tancar de nou el debat sobre si cal convocar eleccions anticipades a Catalunya o si el president, Quim Torra, s'ha de sotmetre a una qüestió de confiança, en cas que no s'aprovin els pressupostos de 2020. Budó ha defensat que tot just s'acaba d'iniciar la ronda de contactes amb els partits i que, per tant, confien en què es puguin aprovar. "No contemplem la no aprovació dels pressupostos", ha defensat en aquest sentit.



Per això, ha volgut allunyar la possibilitat de noves eleccions i ha recordat que és competència de Torra convocar-les o decidir si es vol sotmetre a una qüestió de confiança.



Malgrat que alguns càrrecs del Govern apuntessin la setmana passada a aquesta possibilitat, entre ells el vicepresident Pere Aragonès i el conseller Josep Bargalló, Budó ha defensat que en el sí de l'Executiu aquests temes no estan sobre la taula i ho ha atribuït a valoracions personals. "L'única persona que ho pot decidir és el president", ha reiterat.



Finalment, pel que fa a la resposta de l'independentisme a una sentència condemnatòria als presos, que s'espera per principis d'octubre, Budó ha reconegut que el debat encara no està tancat, però ha afirmat que en la reunió de Govern d'aquest dimarts "no s'han abordat" les últimes propostes que han sorgit els últims dies, com una nova investidura de Carles Puigdemont o la formació d'un govern de concentració.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/budo-govern-proposta-sanchez-catalunya_416639_102.html