dimecres, 24 de juliol del 2019

Catalunya, líder en inversió estrangera "tot i tenir l'Estat en contra"



INVERSIONS






Carlota Serra
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimecres, 24 de juliol de 2019


















Catalunya lidera la inversió productiva estrangera a l'Estat, amb un pes del 22,5%, cosa que és superior al seu pes econòmic i està per sobre de Madrid. Així s'extreu de l'Informe sobre l'impacte econòmic de la inversió estrangera directa a Catalunya, elaborat pel departament d'estudis econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona. "Aguantar aquestes xifres amb l’estat espanyol en contra té molt de mèrit", assegura el president de la Cambra, Joan Canadell, asseverant que "m’agradaria veure què passaria com aniria Espanya amb un estat en contra com tenim nosaltres".



En aquest sentit, el director d’Estudis Econòmics, Joan Ramon Rovira, ha explicat que en dades del 2017 -les últimes disponibles- Catalunya concentra el 22,5% de la capacitat productiva associada amb la inversió estrangera, per sobre de Madrid, que concentra el 17,1%, per sota del seu PIB estatal. Alhora, avisa que s'ha d'anar amb compte amb l'efecte seu, ja que provoca que el pes en inversió estrangera de Madrid augmenti fins al 68,1% i el de Catalunya baixi fins el 13%, "i per tant, si no es descompta aquest efecte, Madrid queda com la gran beneficiada, però és una interpretació errònia".



Què és l'efecte seu? Per defecte, quan es comptabilitzen inversions, es comptabilitzen per
empresa en funció d'on aquesta té la seu i s'atribueixen en aquell territori. Segons els experts de la Cambra, això és un error perquè s'ha de comptabilitzar la inversió allà on es fa, ja que sinó "el biaix de les dades és molt gros".



Dades

 

Alhora, les dades mostren que el valor d'estoc net d'actius productius vinculats amb la inversió estrangera rebuda a Catalunya, s'estima en 25.593 milions d'euros, el que representa un 10,9% del PIB català i un 22,5% de tots els actius productius vinculats amb la inversió estrangera al conjunt de l'Estat. A més, el valor absolut d'aquest estoc a Catalunya augmenta de forma sostinguda cada un dels anys entre 2014 i 2017, coincidint amb la recuperació econòmica.



A més, el nombre d'ocupats associats amb la inversió estrangera a Catalunya s'estima en 313.515 persones, un 9,5% de l'ocupació de Catalunya i un 22,5% dels ocupats vinculats a la inversió estrangera al conjunt de l'Estat. En paraules de Canadell, "el procés independentista no ha afectat la inversió estrangera, i on es veu un canvi el 2018, és en el creixement en inversió total".



Pel que fa a la comparativa internacional, basada en les dades de la balança de pagaments amb l'exterior, la Cambra ha hagut de fer una estimació d'aquesta comparativa per a Catalunya, donat que no existeix una balança de pagaments oficial per al territori. Així doncs, segons la Cambra, Catalunya destaca com un dels països de l'Europa Occidental amb un major pes de l'estoc acumulat d'inversió estrangera com a percentatge del seu PIB, amb un 57,4%, juntament amb el Regne Unit, Suècia i Portugal. "Aquesta dada posa de manifest la capacitat d'atracció d'inversió exterior de l'economia catalana en el context europeu", asseguren des de l'entitat.



Canadell ha assegurat que "tot i la pressió politica que ha rebut Catalunya, l'economia catalana presenta una resiliència encomiable i és molt atractiva internacionalment". Amb tot, des de la Cambra avisen que "no s'ha de competir tant en quantitat d'inversió estrangera sinó en qualitat, prioritzant l'horitzó de futur".



"Un estat en contra"

 

El president de la Cambra ha lloat les dades de l'informe i ha asseverat que "un cop explicat, ja és inacceptable donar les dades sense tenir en compte l'efecte seu". A més, ha criticat que "l'estat espanyol no afavoreix les inversions a Catalunya des de fa anys, i els pressupostos són sempre molt més baixos per a Catalunya que per a Madrid".



En aquest sentit, "és evident que la política espanyola afavoreix l'economia centralitzada de Madrid", i ha posat com a exemple el fet que encara no hi hagi AVE de València a Barcelona, "perquè això el que fa és que l'economia valenciana hagi de mirar cap al centre i no cap al nord, perquè els ho posen més facil".









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/economia/catalunya-lider-inversio-estrangera-estat-contra_406591_102.html