dimarts, 25 de juny del 2019

L’informe del lletrat sobre la ILP per la independència posa la Constitució com a mur




El dictamen estableix que la iniciativa "compleix els requisits d'ordre formal", però planteja objectius que precisen d'una refroma constitucional









Reunió Processista de la Mesa del Parlament (ACN)







per Joan Antoni Guerrero Redactor  

Parlament de Catalunya (Barcelona).  






L’informe del lletrat major del Parlament de Catalunya, Joan Ridao, sobre la ILP per la independència, que ha dividit ERC i JxCAT en la reunió d’aquest dimarts a la Mesa del Parlament, estableix que la sol·licitud “compleix els requisits d’ordre formal exigits” en aquests casos i des d'aquest punt de vista és admissible. Amb tot, però, l’examen del lletrat —qui signa també com a secretari de la Comissió de Control de la Iniciativa Legislativa Popular— indica que tot i això “la tècnica legislativa emprada presenta algunes carències que es poden corregir durant l’eventual tramitació legislativa”. El dictamen invoca la reforma de la Constitució espanyola per alterar les matèries que planteja la ILP. En canvi, ERC ha basat la seva abstenció afirmant que la independència no es pot aconseguir a través d'una ILP i que admetre a tràmit la iniciativa implicaria incomplir una llei pròpia.



El mateix informe insisteix que aquest fet no és “un defecte invalidant” i recorda que “l’exercici de la iniciativa legislativa popular és una projecció inequívoca del dret fonamental a la participació política”, protegit per la Constitució espanyola, i que la participació popular “és un dret” que recull l’Estatut d’Autonomia.



En aquest sentit, l’informe que signa Ridao diu que “cal partir d'un principi favorable al dret dels ciutadans a participar directament en els afers públics, en aquest cas per
mitjà d'una institució de democràcia participativa, en la mesura que habilita els ciutadans a expressar llur opinió i influir en el procés de presa de decisions per part dels poders públics, sense determinar el contingut final del procediment”.



El dictamen subratlla que les matèries excloses de les ILPs són les que tenen a veure amb la planificació econòmica, la matèria tributària, la pressupostària i la reforma de l’Estatut, “i implícitament, doncs, la reforma constitucional”. “En aquests dos darrers casos, això està també justificat pel fet que la iniciativa legislativa popular ha de versar sobre aquelles qüestions sobre les quals el Parlament de Catalunya pugui adoptar decisions per ell mateix, sense la intervenció d'altres òrgans de l'Estat”.



 
És aquí on l’informe del lletrat diu que la proposició de llei que es planteja “no se cenyeix a l'àmbit estricte de les competències de la Generalitat i no cerca la fonamentació en la Constitució o l'Estatut” ja que pretén aprovar una declaració d'independència i constituir una república.



“Aquests aspectes —segueix el lletrat— incideixen en la forma d'estat i de govern, a banda de repercutir en la definició del subjecte de la sobirania”. En conseqüència, afegeix, “qualsevol alteració sobre aquests elements requereix una reforma constitucional”.



Document

Informe del lletrat del Parlament sobre la ILP per la independència








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elmon.cat/politica/l-informe-del-lletrat-sobre-la-ilp-per-la-independencia-posa-la-constitucio-com-a-mur_1936349102.html