dimarts, 18 de juny del 2019

Amnistia Internacional torna a demanar l’alliberament de Sànchez i Cuixart



PAÍS - PRINCIPAT







L'organització ha enviat una carta a la fiscalia espanyola insistint a reclamar l'alliberament · També demana que es revisi la presó dels membres del govern, tot i que no entren a valorar-ne la culpabilitat 















 Per: Redacció

18.06.2019  11:22




L’organització Amnistia Internacional ha tornat a demanar l’alliberament dels dirigents socials Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. ‘A la conclusió del judici oral davant el Tribunal Suprem és el moment per a revisar-ne la situació de presó provisional i excarcerar-los’, diu en un comunicat. Amnistia Internacional ha enviat una carta a la fiscalia espanyola insistint en l’alliberament i lamenta que ahir ja informés en contra de l’excarceració dels presos. A més, demana que la presó provisional dels antics membres del govern se sotmeti igualment a revisió judicial. Tanmateix, diu que aquesta petició ‘no significa en cap cas una valoració sobre la seva responsabilitat penal’.



Sobre Sànchez i Cuixart, l’ONG diu: ‘En cas de demostrar-se que van convocar manifestants els dies 20 i 21 de setembre de 2017 amb la finalitat d’impedir una operació policíaca lícita’, els fets podrien ser penats, però la resposta judicial ‘no pot implicar una restricció excessiva i desproporcionada de drets humans com els d’expressió i reunió pacífica’. Al text, a més, recorda que
ja ha expressat preocupació per les acusacions de rebel·lió i sedició.



El comunicat diu també que el dret internacional permet als estats d’imposar restriccions a l’exercici del dret de llibertat d’expressió ‘amb determinats fins legítims’, com ara la protecció de l’ordre públic i la seguretat nacional, però que les autoritats han de demostrar que les restriccions són necessàries i proporcionades, ‘cosa que no ha passat en aquest cas’.



A més, recorda que, d’acord amb el dret internacional, les restriccions han de ser l’instrument menys intrusiu per a aconseguir el resultat desitjat i per això creuen desproporcionada la privació de llibertat.



Finalment, Amnistia Internacional diu que ha fet tasques d’observació a totes les sessions del judici contra el procés, cosa habitual en el treball de l’organització, però que fins que no s’emeti sentència no faran pública la seva valoració.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/amnistia-internacional-torna-a-demanar-lalliberament-de-sanchez-i-cuixart/