dimecres, 15 de maig del 2019

L’independentisme es decanta pel no a Iceta, tot esperant dues reunions avui



PAÍS - PRINCIPAT






El PSC ha de menester l'abstenció dels dos grups per a ser elegit senador 




 










Per: Odei A.-Etxearte

14.05.2019  21:38




El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, tan sols podrà ser nomenat senador pel Parlament si JxCat i ERC s’abstenen en la votació del ple de dijous i, a hores d’ara, l’independentisme es decanta pel no. Tot esperant les reunions de grup que JxCat i ERC faran avui, ara com ara aquestes dues formacions s’oposen a designar-lo, segons que ha pogut saber VilaWeb de fonts pròpies, que coincideixen amb alguns altres mitjans.



Això impediria que Iceta fos nomenat senador i que dimarts vinent el PSOE el fes president del senat espanyol, com preveien els socialistes catalans i espanyols. Només cal que JxCat o ERC s’hi oposi perquè, sumats als vots contraris de la CUP, Iceta no pugui fer el salt a la política espanyola i probablement recorri al Tribunal Constitucional espanyol contra aquesta decisió. Tot esperant l’anunci definitiu d’ERC, Demòcrates de Catalunya ja ha avançat que els seus dos diputats, Antoni Castellà i Assumpció Laïlla, s’hi oposaran.



La votació serà secreta i electrònica perquè és així com es fa habitualment la tria de senadors d’acord amb el reglament, segons fonts parlamentàries. Les normes també permetrien que es fes per assentiment perquè es compleix la condició que hi ha tants candidats com vacants.




La designació d’Iceta ha dinamitat la clàssica cortesia parlamentària entre els grups, enmig del judici contra el procés, en plena campanya electoral pel 26-M i amb els futurs pactes de
governabilitat amb Pedro Sánchez al congelador. Durant el dia, ERC i JxCat han anat vacil·lant fins al no. Ara, oposar-s’hi obriria un front de conflicte amb Pedro Sánchez pocs dies abans de la constitució del congrés i del senat. Implicaria començar la legislatura espanyola amb un moviment hostil per als socialistes espanyols, que no han volgut parlar de contrapartides. En plena campanya electoral, els socis de govern es miren de reüll mentre es disputen l’hegemonia de l’independentisme a les urnes, tant a les eleccions europees com a les municipals, i han convingut que mantindrien la mateixa posició. La votació incomoda les candidatures i probablement serà emprada com a argument de campanya pels rivals.



Iceta ha de menester més vots a favor que no en contra, i solament té garantit el vot a favor dels comuns que, afegits als del PSC, fan 25. L’abstenció de Cs, anunciada per Albert Rivera, ha deixat totalment la decisió a les mans de JxCat i ERC: si hi voten en contra, seran assenyalats (per bé o per mal) com els responsables del blocatge. Cal que tots dos s’abstinguin perquè els comptes quadrin. El PP va dir que esperaria a saber què feia l’independentisme per aclarir el seu vot, però aquests quatre diputats no seran pas decisius. La CUP ha recordat als dos socis de govern que Iceta havia declarat que votaria a favor de l’aplicació del 155 si es tornava a vulnerar la constitució espanyola, i ha remarcat que s’havia manifestat ‘al costat de membres de l’extrema dreta’ de Vox o de Societat Civil Catalana. ‘No convertiu els vots de l’independentisme popular en còmplices del tancament per dalt del règim del 78’, els ha etzibat Vidal Aragonès.



El tràmit de fa un any

 

En canvi, Iceta ha intensificat al matí la pressió a JxCat i ERC perquè no entrebanquin la designació. En una entrevista a TV3, ha censurat que ni tan sols es compleixin les previsions legals ‘quan tothom parla de diàleg’. Els senadors per designació autonòmica es reparteixen segons els resultats electorals a les eleccions al parlament, i als socialistes catalans els en correspon un. Els partits sempre han permès que cada formació decideixi el nom del seu representant, com va passar fa un any amb els nomenaments de José Montilla pel PSC; Lorena Roldán i Francesc Xavier Alegre per Cs; Josep Lluís Cleries i Marta Pascal per JxCat; Mirella Cortés i Bernat Picornell per ERC; i Sara Vila per CatECP. Iceta els ho ha recordat avui i ha subratllat que JxCat i ERC van votar a favor de la designació de Roldán tot i que Cs donava suport a l’aplicació del 155 a Catalunya. En aquell moment, només la CUP es va desmarcar de la resta de vots favorables amb una abstenció que va justificar dient que no s’havia de participar en les institucions espanyoles. ‘Per una banda, parlar de República i, per una altra, voler encara ocupar les institucions de l’estat espanyol ens sembla una incoherència i una incongruència absolutes’, els va retreure aleshores el diputat Carles Riera. Aquesta va ser l’única intervenció que hi va haver en aquell ple específic. La cortesia parlamentària es donava tant per descomptada que cap més grup parlamentari no va manifestar-se a l’hemicicle.



El context ha fet que, aquesta vegada, tot canviï. El malestar que va despertar a JxCat i ERC el fet que s’assabentessin per la premsa que Sánchez havia proposat a Iceta de presidir el senat no és justificat, segons el primer secretari del PSC, que assegura que ho havia comunicat abans al president del parlament i al president de la Generalitat. La votació, a més, es farà al mateix moment que les negociacions de la composició de la mesa del congrés, on el PSOE proposa que hi hagi tres representants del seu partit, dos de Podem, dos del PP i dos de Cs, de manera que ERC en restarà fora, segons l’ACN.



Cs també ha trigat dies a aclarir el seu vot. Finalment, Rivera ha volgut distanciar-se de Sánchez garantint que els seus senadors no avalaran que Iceta sigui el president del senat, però no ha volgut que el seu grup n’impedeixi la designació parlamentària. ‘Hi posaria qualsevol altre que no defensés ni un referèndum, ni indults ni pactes amb els separatistes, però el Parlament de Catalunya no es pot blocar’, ha dit.



Anar a Soto de Real, el gest que no ha arribat

 

ERC havia demanat un gest a Iceta: que anés a visitar Oriol Junqueras a Soto del Real.



El va explicitar el vice-president del govern, Pere Aragonès, a les portes del centre penitenciari, i suggerí que ho tindrien en compte per a la votació de dijous. Però el primer secretari del PSC no pensa trepitjar la presó. Ho va deixar clar dilluns en declaracions a Antena 3. Iceta no vol que ningú pugui interpretar que dóna suport al que van fer els presos polítics. En canvi, considera que no hi hauria cap inconvenient a visitar-los si es pogués distingir l’interès personal d’un gest de suport polític. Però això no és viable ara mateix, segons Iceta. Per a JxCat i ERC, tampoc no és viable d’entomar la designació com un tràmit, tal com seria habitual a la cambra catalana.



La primera votació es farà dijous a primera hora. A dos quarts de nou es reunirà la comissió de l’Estatut dels Diputats, on els grups hauran de votar primer si Iceta reuneix les condicions d’elegibilitat requerides. Després, el ple farà la votació. La CUP ha avançat que votarà en contra d’Iceta en tots dos òrgans de decisió. ‘En quaranta anys de democràcia, enlloc d’Espanya no s’ha vist aquesta eventualitat: que a un grup li neguin el dret de substituir un dels seus representants al senat’, ha lamentat Iceta. Si dijous no és designat, el PSOE haurà de pensar un altre nom abans de dimarts per a ocupar la presidència del senat espanyol.



La designació d’Iceta ha dinamitat la clàssica cortesia parlamentària entre els grups, enmig del judici contra el procés, en plena campanya electoral pel 26-M i amb els futurs pactes de governabilitat amb Pedro Sánchez al congelador. Durant el dia, ERC i JxCat han anat vacil·lant fins al no. Ara, oposar-s’hi obriria un front de conflicte amb Pedro Sánchez pocs dies abans de la constitució del congrés i del senat. Implicaria començar la legislatura espanyola amb un moviment hostil per als socialistes espanyols, que no han volgut parlar de contrapartides. En plena campanya electoral, els socis de govern es miren de reüll mentre es disputen l’hegemonia de l’independentisme a les urnes, tant a les eleccions europees com a les municipals, i han convingut que mantindrien la mateixa posició. La votació incomoda les candidatures i probablement serà emprada com a argument de campanya pels rivals.



Iceta ha de menester més vots a favor que no en contra, i solament té garantit el vot a favor dels comuns que, afegits als del PSC, fan 25. L’abstenció de Cs, anunciada per Albert Rivera, ha deixat totalment la decisió a les mans de JxCat i ERC: si hi voten en contra, seran assenyalats (per bé o per mal) com els responsables del blocatge. Cal que tots dos s’abstinguin perquè els comptes quadrin. El PP va dir que esperaria a saber què feia l’independentisme per aclarir el seu vot, però aquests quatre diputats no seran pas decisius. La CUP ha recordat als dos socis de govern que Iceta havia declarat que votaria a favor de l’aplicació del 155 si es tornava a vulnerar la constitució espanyola, i ha remarcat que s’havia manifestat ‘al costat de membres de l’extrema dreta’ de Vox o de Societat Civil Catalana. ‘No convertiu els vots de l’independentisme popular en còmplices del tancament per dalt del règim del 78’, els ha etzibat Vidal Aragonès.



El tràmit de fa un any

 

En canvi, Iceta ha intensificat al matí la pressió a JxCat i ERC perquè no entrebanquin la designació. En una entrevista a TV3, ha censurat que ni tan sols es compleixin les previsions legals ‘quan tothom parla de diàleg’. Els senadors per designació autonòmica es reparteixen segons els resultats electorals a les eleccions al parlament, i als socialistes catalans els en correspon un. Els partits sempre han permès que cada formació decideixi el nom del seu representant, com va passar fa un any amb els nomenaments de José Montilla pel PSC; Lorena Roldán i Francesc Xavier Alegre per Cs; Josep Lluís Cleries i Marta Pascal per JxCat; Mirella Cortés i Bernat Picornell per ERC; i Sara Vila per CatECP. Iceta els ho ha recordat avui i ha subratllat que JxCat i ERC van votar a favor de la designació de Roldán tot i que Cs donava suport a l’aplicació del 155 a Catalunya. En aquell moment, només la CUP es va desmarcar de la resta de vots favorables amb una abstenció que va justificar dient que no s’havia de participar en les institucions espanyoles. ‘Per una banda, parlar de República i, per una altra, voler encara ocupar les institucions de l’estat espanyol ens sembla una incoherència i una incongruència absolutes’, els va retreure aleshores el diputat Carles Riera. Aquesta va ser l’única intervenció que hi va haver en aquell ple específic. La cortesia parlamentària es donava tant per descomptada que cap més grup parlamentari no va manifestar-se a l’hemicicle.



El context ha fet que, aquesta vegada, tot canviï. El malestar que va despertar a JxCat i ERC el fet que s’assabentessin per la premsa que Sánchez havia proposat a Iceta de presidir el senat no és justificat, segons el primer secretari del PSC, que assegura que ho havia comunicat abans al president del parlament i al president de la Generalitat. La votació, a més, es farà al mateix moment que les negociacions de la composició de la mesa del congrés, on el PSOE proposa que hi hagi tres representants del seu partit, dos de Podem, dos del PP i dos de Cs, de manera que ERC en restarà fora, segons l’ACN.



Cs també ha trigat dies a aclarir el seu vot. Finalment, Rivera ha volgut distanciar-se de Sánchez garantint que els seus senadors no avalaran que Iceta sigui el president del senat, però no ha volgut que el seu grup n’impedeixi la designació parlamentària. ‘Hi posaria qualsevol altre que no defensés ni un referèndum, ni indults ni pactes amb els separatistes, però el Parlament de Catalunya no es pot blocar’, ha dit.



Anar a Soto de Real, el gest que no ha arribat

 

ERC havia demanat un gest a Iceta: que anés a visitar Oriol Junqueras a Soto del Real. El va explicitar el vice-president del govern, Pere Aragonès, a les portes del centre penitenciari, i suggerí que ho tindrien en compte per a la votació de dijous. Però el primer secretari del PSC no pensa trepitjar la presó. Ho va deixar clar dilluns en declaracions a Antena 3. Iceta no vol que ningú pugui interpretar que dóna suport al que van fer els presos polítics. En canvi, considera que no hi hauria cap inconvenient a visitar-los si es pogués distingir l’interès personal d’un gest de suport polític. Però això no és viable ara mateix, segons Iceta. Per a JxCat i ERC, tampoc no és viable d’entomar la designació com un tràmit, tal com seria habitual a la cambra catalana.



La primera votació es farà dijous a primera hora. A dos quarts de nou es reunirà la comissió de l’Estatut dels Diputats, on els grups hauran de votar primer si Iceta reuneix les condicions d’elegibilitat requerides. Després, el ple farà la votació. La CUP ha avançat que votarà en contra d’Iceta en tots dos òrgans de decisió. ‘En quaranta anys de democràcia, enlloc d’Espanya no s’ha vist aquesta eventualitat: que a un grup li neguin el dret de substituir un dels seus representants al senat’, ha lamentat Iceta. Si dijous no és designat, el PSOE haurà de pensar un altre nom abans de dimarts per a ocupar la presidència del senat espanyol.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/votacio-miquel-iceta-senador-parlament-jxcat-erc/