dimecres, 20 de març del 2019

Un mail desmenteix la Guàrdia Civil sobre la implicació de Mossos amb el control de fronteres



ESPECIAL JUDICI 1-O





El brigada de la Guàrdia Civil ’s’oblida’ de la resposta a un altre correu on es convocava a una reunió d'Interior amb Salvadó




 


per Quico Sallés (Tribunal Suprem)  
20/03/2019 12:14 | Actualitzat a 20/03/2019 14:10 
El mail de resposta de Comes a Trapero que desmenteix la Guàrdia Civil | Quico Sallés
 




El segon testimoni d’aquest matí al judici del procés ha estat el brigada de la Guàrdia Civil TIP R77175H. En la seva testifical ha embolicat els Mossos, la cúpula d’Interior i a l’exsecretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, en la preparació d’un servei d’intel·ligència i informació per una hipotètica república catalana. Concretament, sobre un sistema de control financer, el control aduaner i la lluita contra el blanqueig de capital.




La base d’aquesta implicació és un mail de Lluís Salvadó remès al Major Josep Lluís Trapero el 27 de juliol on el convocava a una reunió per parlar-ne.  Però el Guàrdia Civil ha obviat el mail de resposta, de quatre dies després, amb què es desmenteix la versió del brigada. Un correu de 31 de juliol al que ha tingut accès El Món , en què s’acredita que els Mossos i el número dos d’Interior van fer completament el sord a les propostes de Salvadó. De fet, ni Trapero va anar a la trobada.





La trobada es va celebrar al departament d’Interior i, a més de Salvadó, hi participava el llavors comissari Rafel Comes, Cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal; el
secretari d’Interior, Cèsar Puig i el cap de l'Área dedelictes económics de la Divisió d’Investigació Criminal. En aquella trobada, segons el correu intern que s’ha aportat a la causa per sedició contra el Major J Trapero i la cúpula d’Interior, Salvadó va plantejar “escenaris de col·laboració” entre el departament d’Hisenda i el d’Interior, entre les que hi havia el control duaner. És a dir, el control econòmic de les fronteres.





Així a dos mesos del referèndum, el responsable polític de la Hisenda catalana va assenyalar que amb les competències actuals “el frau estava controlat”. Ara bé, que restava pendent el “repte de la investigació d'ámbit internacional a fi de detectar patrimoni ocult a l'estranger”. Ara bé, el mateix comissari Comes detalla en el mail, que remet a Trapero i a comandaments responsables de la Investigació Criminal com l’intendent Antoni Verger Sans o el sots cap de la unitat Alfons Sarrias, que Salvador “no concretava quines accions proposava”. Així, Comes insisteix que la seva “percepció era que per a Salvadó l’àmbit rellevant era de futur…”. Uns punts suspensius que demostren el poc interès que despertava la qüestió.





És en aquest punt, que el comissari Comes relata en el correu que Salvadó va exposar que calia “dissenyar procediments i estructures d'intel·ligéncia a fi de detectar i lluitar contra el blanqueig de capitals i el control de duanes en un escenari de futur amb plenes competéncies”.  És a dir, en un estat independent.  De tota manera, Comes indica que “cal destacar que el Secretari d'Hisenda era poc clar en la seva exposició” i per tant “no ha aportat més informació”.




En el mateix mail, però, els Mossos i la cúpula d’Interior fan el sord a la demanda de Salvadó. De fet, el secretari d’Interior, va advertir a Salvador que aquella trobada “potser no era l’adequada”. Així, entenia que aquell tipus de reunions havien de ser més operatives i que per plantejaments “estratègics” calia una altra via a través del director general de la Policia i el Major. Tot i la cordialitat amb què va acabar la trobada no se’n va fer cap més per un escenari de futur de control de duanes, la màxima expressió del control efectiu del territori. Una comunicació que topa de ple amb les conclusions que ha explicat aquest matí el brigada de la Guàrdia Civil encarregat de vigilar els Mossos.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/especial-judici-1-o/mail-desmenteix-guardia-civil-sobre-implicacio-mossos-control-fronteres