dilluns, 4 de març del 2019

Puigdemont entra al Parlament Europeu després de la prohibició de Tajani



MÓN - EUROPA







Puigdemont entra per inaugurar una exposició sobre la llengua catalana 
















Per: Redacció 

04.03.2019  18:11





El president Carles Puigdemont ha entrat al Parlament Europeu avui a la tarda per inaugurar una exposició sobre el català organitzada per l’eurodiputat Ramon Tremosa i l’ONG Plataforma per la Llengua.



Puigdemont, que no era entre els noms anunciats en la convocatòria de l’ONG per a la inauguració de la mostra, ha accedit per primer cop a l’edifici de la institució des que viu a Bèlgica i ho ha fet convidat per l’oficina de Tremosa. Els noms que sí que constaven en la invitació a la premsa són els dels exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, que ja han entrat anteriorment a l’edifici.





L’entrada a l’Eurocambra té lloc pocs dies després que el president Antonio Tajani vetés una conferència conjunta del president Puigdemont i el president Quim Torra adduint ‘motius de seguretat’.





En tot cas, però, el veto a la conferència no mencionava explícitament que es prohibís l’accés de Puigdemont a la institució, que només podria impedir-se a través
d’una ordre directa de Tajani.



Des que és a l’exili, Puigdemont ha entrat als parlaments de Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, Regne Unit, Alemanya, les illes Fèroe, Baviera, Flandes i Suïssa. Amb tot, és el primer cop que ho fa a la cambra europea.



El PP, el PSOE i Cs ja van queixar-se quan es va fer pública la data prevista per la conferència amb Torra, exigint a Tajani que prohibís la conferència, argumentant que la presència de l’expresident no encaixava ‘amb el noble paper’ de la institució ‘com a referent de l’Estat de dret’.



De fet, el PP va anar més enllà i va demanar al ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que trobés la ‘fórmula’ per detenir Puigdemont si finalment no es prohibia la conferència.



Polèmica al voltant de l’exposició

 

L’exposició que s’inaugura aquest dilluns duu per títol ‘The Catalan Language: 10 million European voices’ (La llengua catalana: 10 milions de veus europees), i s’ubicarà a la primera planta del Parlament Europeu fins al 8 de març. La mostra, igual que la conferència de Torra i Puigdemont, tampoc no ha estat exempta de polèmica.



Inicialment els serveis de l’Eurocambra havien retirat el permís per fer-ho en les dates previstes al·legant que ‘no era apropiada’ per la proximitat amb les eleccions generals. Posteriorment, però, van rectificar i van autoritzar-la.



















ENLLAÇ NOTÍCIA :