PAÍS - PRINCIPAT
El president compta amb un precedent jurídic que li permetria de recollir l'acta d'eurodiputat a Madrid sense que sigui detingut
Per: Roger Graells Font i Josep Rexach Fumanya
12.03.2019 16:44
Carles Puigdemont ha tornat a prometre que tornarà a Catalunya. En aquesta ocasió, ha dit, ho farà si pot recollir l’acta de diputat al Parlament Europeu. Aquesta condició és important perquè si l’aconsegueix, podria beneficiar-se de la immunitat parlamentària tan bon punt sigui escollit i tornar a territori català sense que puguin detenir-lo. Però en aquest procés per assolir la condició legal d’eurodiputat, hi ha diferents lectures, i l’estat espanyol optarà per la que pugui evitar-ho.
Independentment del resultat, que ningú no pot predir ara mateix, aquest moviment intentarà d’internacionalitzar el conflicte entre els polítics catalans i l’estat espanyol. Puigdemont i els consellers a l’exili, abanderats d’aquesta estratègia, van obtenir-ne un gran rèdit amb el rebuig de les ordres d’extradició per part de la justícia alemanya i la belga. Ara, aquest moviment de Puigdemont pot obligar la UE o un tribunal depenent d’aquesta, a pronunciar-se sobre la qüestió. A continuació expliquem amb què es fonamenta jurídicament Puigdemont per a convertir-se en eurodiputat, i quins bastons a les rodes es pot trobar:
‘La immunitat s’activa quan ets elegit, a partir del moment que el govern espanyol comunica el resultat de les eleccions’, ha dit Puigdemont als micròfons de RAC1. Ara bé, l’estat espanyol no li voldrà posar fàcil la tramitació de l’acte. L’article 224.2 de la LOREG diu que per a recollir-la els candidats han de ‘jurar o prometre l’acatament a la constitució [espanyola] davant la Junta Electoral‘ espanyola en un termini de cinc dies des de la proclamació dels resultats. Segons Puigdemont això no implica necessàriament anar físicament a Madrid. ‘El Parlament Europeu només obliga els estats membres a comunicar quins diputats han estat elegits. I si la normativa diu que s’ha d’assumir l’acta davant la Junta Electoral, això no vol dir en persona’, ha dit.
Així doncs, la LOREG pot tenir diferents lectures i per tant, l’estat espanyol podria evitar de declarar Puigdemont electe emparant-se en què no va jurar la constitució presencialment. Fonts del Parlament Europeu consultades per l’ACN han sortit en defensa dels interessos estatals i han assenyalat que si Puigdemont es presenta per a la circumscripció espanyola, ha d’obeir la LOREG. Recalquen que ha de jurar la constitució ‘davant’ de la Junta Electoral i que ‘cap eurodiputat espanyol ha pres mai possessió telemàticament’.
L’equip legal de Puigdemont recorda que hi ha un precedent que juga a favor seu, que és el de José María Ruiz Mateos.
L’empresari espanyol va presentar-se a les eleccions europees de 1989,
quan sobre ell hi havia una ordre de cerca i captura per haver agredit
el llavors ministre d’Economia, Miguel Boyer. Havent estat escollit eurodiputat, va presentar-se davant del jutjat que havia dictat l’ordre de detenció
i se li va retirar. Llavors l’empresari va poder presentar-se davant de
la Junta Electoral per a poder jurar la constitució i de retruc, rebre
l’acta d’eurodiputat.
-
Si va a Madrid, pot ser detingut?
Si un jutge vol detenir Puigdemont, hauria d’enviar un suplicatori a l’Eurocambra i aquesta votaria si s’aixeca la seva immunitat. El reglament recorda que l’eliminació de la immunitat d’un diputat no és un veredicte de ‘culpabilitat’. Simplement permet a les autoritats judicials nacionals procedir a realitzar una investigació o un judici.
Ara bé, el professor de dret processal a la UB Alexandre Girbau ha explicat a Catalunya Ràdio que la immunitat europea no eximeix Puigdemont dels delictes dels quals l’acusa l’estat espanyol perquè són anteriors a les eleccions. De fet, segons l’article 490 de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LEC), podria ser detingut per qualsevol ciutadà, ja que a ulls de la justícia, Puigdemont està declarat en rebel·lió.
-
I el Tribunal de Justícia de la Unió Europea?
En canvi, les mateixes fonts europees que assenyalen que Puigdemont hauria d’obeir a la LOREG, també refreden la possibilitat que l’ex-president porti el seu cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, i asseguren que primer hauria d’esgotar totes les vies judicials a nivell espanyol.
-
És compatible amb ser diputat al Parlament de Catalunya?
Segons la LOREG,
l’acta d’eurodiputat és incompatible amb la d’un parlament autonòmic.
Mesos després de ser escollit com a diputat al Parlament de Catalunya en
les eleccions del 21-D, el Tribunal Suprem va suspendre Puigdemont, tot i que es va negar a delegar el vot, com demanaven des d’ERC. Malgrat la suspensió, l’acta és en possessió seva i hauria de renunciar per a poder ser eurodiputat.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
https://www.vilaweb.cat/noticies/llums-i-ombres-del-retorn-de-puigdemont-a-catalunya/?f=rel
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada