dijous, 7 de març del 2019

El ‘pla paral·lel’ de la policia espanyola per substituir els Mossos l’1-O



ESPECIAL JUDICI 1-O







El Cap del CNP revela que hi havia un planejament que ha lliurat al Jutjat 13








per Quico Sallés (Tribunal Suprem)  
07/03/2019 12:12 




Policia Nacional Referèndum 1-O escola Ramon Llull | ACN
 




El coordinador de l’operatiu de l’Estat contra el referèndum, Diego Pérez de los Cobos, va testificar que hi havia un pla de “substitució dels Mossos” durant el Primer d’Octubre però que es va descartar per no generar més “contestació” social. Una versió que ha entrat en contradicció amb la testifical de l’aleshores cap del Cos Nacional de Policia, el comissari principal -ara jubilat- Sebastian Trapote que ha admès un operatiu paral·lel que ja va posar en marxa a un quart de vuit del matí. Abans de l’obertura dels col·legis electorals.




En la seva declaració ha admès que des del minut zero tenien l’aval de la Fiscalia per actuar al marge dels Mossos “de motu propi” o “substituir-los si hi havia inacció o el pla d’actuació de la policia catalana era insuficient”. “Ens van dir que havíem de tenir reserves per procedir a la substitució”, ha reblat.  Fins i tot, ha admès a preguntes del lletrat defensor del conseller d’Interior, Quim Forn, Xavier Melero, que van elaborar un
pla que han lliurat al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona. Un detall gens menor si es té present que en la seva declaració ha retret al Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero,  no li va lliurar el pla d’actuació del cos després que el Fiscal li critiqués el primer que va presentar per “insuficient”. Tampoc ell se n’ha estat de criticar el dispositiu titllant-lo “d’utopia”.





Segons ha detallat Trapote, el “reforç exterior” policial -així s’ha referit als efectius que van arribar pel referèndum- va començar el 20 de setembre i va acabar el 26. Mentrestant els serveis centrals d’informació en base al que es recollia de “fonts obertes, xarxes i mitjans de comunicació i sobretot el seguiment de determinades associacions de caràcter independentista que cridaven al personal de manera massiva per bloquejar l’entrada dels col·legis i garantir que aquest referèndum es portés a terme”. “Amb aquesta informació vam preveure que el dia seria complicat”, ha afegit.






Amb tota la informació sobre la taula, es va organitzar un dispositiu amb “agents de paisà de la brigada judicial i d’informació”. “Es va procedir a la sectorització de la zona, nomenant un responsable de sector de l’escala executiva del cos”, ha concretat. Dins aquests sectors es van crear els “nuclis operatius” i els “nuclis de reserva”. Els primers estaven conformats per “agents de la brigada d’informació, de la brigada judicial i de la Unitat d’Intervenció Policial (antiavalots) que coordinadament buscaven realitzar l’actuació dins els centres de votació”. Actuaven quan així ho decidia el cap del sector. Els Nuclis de Reserva, eren unitats de seguretat ciutadana que actuarien en suport dels primers si aquests eren requerits.





Així, segons el relat  de Trapote, la policia espanyola va preparar i executar un pla de contingència de substitució dels Mossos amb la vènia de la Fiscalia. En aquest sentit, de la seva explicació es denota que estaven llestos per aplicar-lo. De fet, és que ja tenien previst actuar així perquè van posar en marxa la substitució a un quart de vuit del matí quan van veure la “inacció dels Mossos”. Els col·legis s’obrien a les 9 del matí.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/especial-judici-1-o/pla-parallel-policia-espanyola-substituir-mossos-l1