dimarts, 22 de gener del 2019

Ultimàtum de Calvet si avui no hi ha consens entre el taxi i els VTC



VAGA TAXI







Cèlia Forment
Foto: ACN
Barcelona. Dimarts, 22 de gener de 2019




















Ultimàtum del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, si avui no hi ha consens entre el taxi i els VTC en la reunió d'aquesta tarda. Calvet ha reclamat que s'acabin "els xantatges" i les "concentracions al carrer" i que es "garanteixi el Mobile World Congress" per buscar solucions alternatives a la seva proposta de decret per regular els taxis i els VTC.



En la roda de premsa posterior al consell executiu, Calvet ha dit que el Govern només es replantejarà el decret, que estableix una precontractació mínima de 15 minuts per als VTC, si hi ha "diàleg" i "consens" dins del sector i es presenten propostes alternatives amb "robustesa jurídica i proporcionalitat". "Si no es donen les circumstàncies, el govern tirarà endavant el decret tal com el vam exposar divendres al consell del taxi", ha advertit Calvet.



El plantejament del Govern, ha dit el conseller, és "sòlid jurídicament i valent". El departament està obert al diàleg en la seva concreció en un decret llei i en una llei posterior. Primer, però, caldrà negociar-ho amb les parts en la reunió d'aquesta tarda.



Els tràmits començaran imminentment. Segons Calvet, "el decret llei el tiraríem al més aviat possible i el portaríem a
Govern amb el mínim temps possible tal com el van exposar al consell del taxi". El conseller també ha puntualitzat que compta amb el suport unànime per part de tot el Govern. Això sí, primer ha de passar per la convalidació del Parlament de Catalunya, amb una eventual negociació dels partits que ja podria haver començat.



Calvet responsabilitza l'Estat de la problemàtica del taxi

 

 

Calvet ha assegurat que el Govern vol que "hi hagi taxis i que hi hagi VTC". Ha atribuït, però, la tensió creixent en el sector del taxi i la falta de regulació al govern espanyol.
Calvet ha explicat que des del Govern s'està treballant en la regulació del sector amb un decret llei i ha reclamat que la mesa del Congrés dels Diputats "deixi de bloquejar-lo". En aquest sentit, Calvet ha indicat que "si avui som on som és perquè l'Estat ha dimitit de les seves responsabilitats i les ha traspassat a les comunitats autònomes”.



Segons ha detallat el conseller, aquesta nova regulació inclourà una formació per als conductors, regulació horària, prestació del servei i tarifes, entre d'altres aspectes. De totes maneres, el conseller ha recordat que la "llei que ho regularà tot no és immediata" i que "cal un període de debat i aprovació que s'allargarà un any i mig".



Calvet ha expressat que el Govern aposta pel diàleg, i que la seva única intenció és buscar el consens entre els dos sectors. "La responsabilitat com a Govern és regular”, ha indicat, i la millor manera de regular "és servir els usuaris i assegurar la convivència”.



Bloquejar el Mobile World Congress

 

 

Des de divendres passat el Departament de Territori s’ha reunit consecutivament amb el sector del taxi, representants de transport públic, el sector socioeconòmic i representants de les empreses de  VTC. Calvet ha explicat que s'està treballant a fons per evitar que aquesta situació s'allargui en el temps, i que "no bloquegi el congrés del Mobile".



L'Estat ha mirat cap a una altra banda

 

 

Calvet ja havia criticat aquest matí que "l'Estat s'hagi tret les puces de sobre" pel que fa als vehicles VTC aprovant un decret que "deixa molts flancs oberts". "Si les postures són tan irreconciliables, potser haurem de tornar a demanar a l'Estat que legisli de nou, que legisli la base i que això ens permeti poder legislar d'una manera més sòlida i robusta", ha apuntat en declaracions a Catalunya Ràdio.



Calvet ha aprofitat per demanar als taxistes que negociïn "sense xantatge ni violència", i ha criticat que barregin els 'armilles grogues' en aquest conflicte o que parlin de visitar Carles Puigdemont a Waterloo. El conseller els ha advertit que "no tenen l'opinió pública a favor".









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/societat/calvet-problematica-taxi-estat-dimitit-responsabilitats_346437_102.html