dimecres, 30 de gener del 2019

La CUP instarà el govern a aturar el diàleg amb l’estat espanyol



PAÍS - PRINCIPAT







Presenta una moció que reclama d'avançar unilateralment cap a la independència 

















30.01.2019  10:02




El grup parlamentari de la CUP-CC ha registrat una moció en què proposa que el Parlament de Catalunya insti el govern a ‘aturar tot diàleg polític amb l’estat que no tingui com a condició prèvia el reconeixement del dret a l’autodeterminació, la fi de la repressió, l’alliberament dels presos, el lliure retorn d’exiliats i el ple exercici dels drets socials, cívics i polítics.’ Ho ha avançat RAC1 i ho ha confirmat VilaWeb, que ha tingut accés al document.




 










La CUP també vol que la cambra reclami a l’executiu de Quim Torra que avanci unilateralment cap a l’autodeterminació. Esmenta el topall de dèficit que marca la llei de pressupostos generals de l’estat i el fons de liquiditat autonòmica, ‘que sotmeten les
autonomies i la seva necessitat de finançament a l’estat central i alhora, al pagament imposat per la Troika’.



La moció diu també que, atesa l’actuació política del govern d’ençà que va començar la legislatura, el ‘fracàs’ del diàleg amb l’estat espanyol i els límits del marc constitucional i autonòmic, el parlament ha d’instar l’executiu a elaborar també una cartografia, en un període de noranta dies, de la repressió que s’ha viscut a Catalunya des que va començar el procés del referèndum del Primer d’Octubre. A més, demana que el govern no impulsi la ‘desmobilització social’, sinó que esdevingui un actor ‘facilitador’ de les mobilitzacions de denúncia de la repressió, del feixisme, i de lluita pels drets socials, civils i polítics.



També demana al govern que es presenti com a acusació particular en totes les causes que impliquen una vulneració dels drets civils i polítics dels ciutadans i que deixi de reprimir els moviments socials ‘amb violència policial i actuacions judicials’. Finalment, i en el context dels judicis contra els presos polítics, la CUP vol que el parlament també exigeixi al govern que denunciï i acusi l’estat espanyol, tant en l’àmbit nacional com internacional, per la manca de democràcia i per la conculcació de drets fonamentals.



Durant la conferència de premsa d’ahir al parlament, el diputat i cap de llista de la CUP-CC, Carles Riera, ja va posar sobre la taula el ‘fracàs del diàleg’ amb l’estat i els límits del marc constitucional i autonòmic. Així mateix, va demanar al govern: ‘Què pensa fer, quan i com per trencar amb el règim del 78?’ També el va instar a ‘desobeir i actuar amb sobirania institucional exercint el dret d’autodeterminació’, una via que veuen com la clau i la solució democràtica al conflicte polític amb l’estat espanyol.



Com a propostes per a materialitzar la desobediència i fer efectiu l’exercici de la sobirania, la CUP ja va reclamar al govern que s’avancés  unilateralment desenvolupant polítiques públiques i que es garantissin drets socials ‘sense acceptar les limitacions de les institucions’ de l’estat, com el Tribunal Constitucional.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-cup-vol-que-el-parlament-insti-el-govern-a-aturar-el-dialeg-amb-lestat-si-no-reconeix-el-dret-a-lautodeterminacio/