dimarts, 29 de gener del 2019

Junqueras, a ‘Le Figaro’: “Em vaig quedar a Catalunya per un sentit de responsabilitat amb els ciutadans”



POLÍTICA







El president d’ERC admet que s’imaginava que podia acabar entre reixes però manté que no ha comès “cap delicte”








per Redacció  
29/01/2019 14:13 




Oriol Junqueras encara forma part del professorat d'Història Contemporània de la UAB | Jordi Borràs
 



El líder d’ERC, Oriol Junqueras, assegura que es va quedar a Catalunya “per un sentit de responsabilitat amb els ciutadans”. En una entrevista a ‘Le Figaro’ des de Lledoners, l’exvicepresident del Govern admet que s’imaginava que podia acabar entre reixes però defensa haver-se quedat a l’Estat. “Sòcrates, Sèneca o Ciceró van tenir l’oportunitat de fugir i no ho van fer. Aquesta responsabilitat cívica i ètica m’impressiona molt”, afegeix. Malauradament, diu al rotatiu francès, ell i la resta dels independentistes tancats de forma preventiva han pogut experimentar la presó des de dins. “Que un polític conegui aquesta realitat des de l’altre costat té un valor ètic”, afegeix.




“Alguns em deien que en ple segle XXI, l’Estat no gosaria ficar-nos a la presó. Jo els responia que l’aparell de l’Estat no podria resistir-se a la temptació”, explica, destacant que
la seva formació com a historiador el va fer arribar a aquesta conclusió.




En l’entrevista, el president d’Esquerra manté que no han comès “cap delicte”. Organitzar un referèndum, sosté en l’entrevista, no és un delicte des que el 2005 el parlament espanyol va reformar el Codi Penal. “És evident que tampoc no hem comès cap acte de violència, el moviment independentista és conegut, de fet, pel seu pacifisme”, destaca.



A més, remarca els intents de l’estat espanyol per “impedir” el vot dels catalans en el referèndum de l’1-O, una data que, segons Junqueras, és de “no retorn”. La votació, defensa, va ser una demostració de la “determinació democràtica” de la ciutadania de Catalunya.




Preguntat per si cal que l’independentisme ha de donar suport a Pedro Sánchez, també amb el suport als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), Junqueras respon que s’ha de donar suport a un govern “demòcrata”, sigui “socialista o liberal”. “La qüestió és saber si el govern espanyol defensa els drets civils”, rebla.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/politica/junqueras-le-figaro-em-quedar-catalunya-sentit-responsabilitat-ciutadans