dijous, 15 de novembre del 2018

Última hora : Cop del Suprem al Castor: sentencia que els consumidors no n'han de pagar el manteniment



ECONOMIA







La patronal Cecot guanya el recurs i evita que es traslladi a l'usuari el pagament de fins a 4.500M€








ÀLEX FONT MANTÉ Barcelona







Magatzem de gas Castor a la costa de Vinaròs /ACN



















Ara, però, el Suprem ha donat la raó a la patronal catalana Cecot, que va interposar un recurs en considerar que repercutir aquest cost als consumidors era injust. El Suprem sentencia que l'Estat ha de reintegrar els diners que ciutadans i empreses van pagar entre
2014 i 2015. Això són 'només' 18 milions d'euros. Però el Suprem encara té recursos pendents pels pagaments que s'han fet fins al 2018. En vista d'aquesta última sentència, el més previsible és que el Suprem també estableixi que el manteniment fet en els anys posteriors tampoc l'hagin de pagar els ciutadans a través del rebut del gas.



En total, en el període 2014-2018 els consumidors han pagat uns 200 milions per mantenir el fallit magatzem de Florentino Pérez. Però la xifra seguiria creixent durant els 30 anys que s'havia de mantenir el Castor fins a sumar un cost de 4.500 milions, segons explica Cecot.



La patronal ha celebrat la sentència i s'ha mostrat convençuda que el Suprem seguirà aplicant el mateix criteri quan avalui els costos de manteniment que s'han fet en el període 2016-2018.



Ara falta veure què farà l'Estat per pagar el manteniment del Castor. Una opció és que ho pagui amb els pressupostos de l'Estat enlloc de traslladar-ho al rebut de la llum. Una altra opció és que miri la manera de no fer-se càrrec d'aquest cost.



El TC ja va tombar la indemnització

 

Aquesta decisió del Suprem suposa un nou revés per la gestió que el govern central ha fet del magatzem de gas, ubicat al mar en la frontera entre el País Valencià i Catalunya.



A banda de pagar el manteniment, l'Estat també va indemnitzar l'empresa propietària del magatzem, Escal, amb 1.350 milions d'euros, però l'any passat el Tribunal Constitucional va tombar aquesta decisió.







Enllaç notícia :