dimarts, 20 de novembre del 2018

Surt Maragall, entra Bosch



GOVERN







El conseller d'Acció Exterior farà oficial el comiat del Govern a la reunió del consell executiu i Torra nomenarà el seu substitut d'acord amb ERC: el fins ara líder dels republicans a Barcelona és l'opció escollida








per Joan Serra Carné, 20 de novembre de 2018 a les 07:00







Ernest Maragall i Alfred Bosch, a la plaça de Sant Jaume | ND








El conseller més veterà del Govern Torra comunicarà avui a la reunió del consell executiu que renuncia al càrrec. Ernest Maragall, amb experiència també en els governs tripartits, torna a la política municipal per encapçalar la candidatura d'ERC a l'alcaldia de Barcelona. La d'aquest dimarts serà la seva última participació en les sessions de treball a Palau. El seu relleu ja està preparat: Alfred Bosch, cap de files dels republicans a l'Ajuntament de la capital catalana, s'intercanviarà els papers amb Maragall i pilotarà la conselleria d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de forma immediata, quan el president de la Generalitat faci oficial el nomenament. Al Govern voldrien haver formalitzat la substitució abans que finalitzi la setmana. Bosch té previst acomiadar-se al ple de Barcelona d'aquest divendres.




 


Maragall dirà adeu com a conseller avui a la tarda, en el darrer acte públic que té programat en representació del Govern. Presentarà l'anomenat Pla Europa al Palau Centelles, una iniciativa interdepartamental de l'executiu que ha coordinat des d'Acció Exterior. "És una de les grans voluntats que ha expressat aquests mesos", detallen des de la conselleria. El projecte persegueix l'objectiu de perfilar "el relat de país en clau europea" i tindrà dues potes: apropar la ciutadania a Europa per la via de documentar la iniciativa catalana al continent i alimentar el debat sobre la construcció europea. El Govern pretén fixar veu pròpia en les discussions més transcendents. Acompanyaran a Maragall la directora de Relacions Exteriors, Mireia Borrell, i la secretària d'Acció Exterior, Natàlia Mas.





Junqueras, al darrere de l'intercanvi de funcions



Maragall, que deixarà el departament acompanyat d'un petit nucli de col·laboradors que s'integraran en la maquinària de la candidatura de les municipals, serà la primera baixa de l'executiu de Torra, que en cap moment s'ha plantejat una crisi de govern més àmplia. El president i ERC han trobat l'entesa en l'intercanvi de peces. Tant Torra com Aragonès es van conjurar per aïllar el Govern de la dinàmica de discrepàncies visualitzades al Parlament amb la substitució de diputats suspesos. No s'esperen, per tant, sorpreses en aquesta matèria. El càrrec de conseller és la compensació que rep Bosch d'ERC per haver renunciat a ser l'alcaldable. Pel que fa a Maragall, aquesta setmana participarà al ple del Parlament i té previst aprofitar la seva condició de diputat per mantenir la seva visibilitat d'aquí a les municipals.







L'operació ha estat beneïda per Oriol Junqueras; concretament, el setembre passat a Lledoners




Tot i que a Palau no s'ha oficialitzat el nom de Bosch com a nou conseller, als passadissos de l'Ajuntament ja fa setmanes que es dona per feta la incorporació a l'executiu català del fins ara líder d'ERC a Barcelona. L'operació ha estat beneïda per Oriol Junqueras. Concretament, el setembre passat a Lledoners. Junqueras fins i tot havia rebut missatges de Barcelona en Comú per la impossibilitat de trobar vies de diàleg amb el cap de files dels republicans al consistori. ERC considera que amb Maragall té més opcions d'aspirar a l'alcaldia i, a més, veu en el nou candidat una figura amb potencialitats per teixir futures aliances progressistes després de les municipals del mes de maig. "Em costa molt d'imaginar una situació en què no hi hagi la possibilitat de compartir projecte amb el conjunt de forces republicanes i progressistes, i que aquestes no tinguin l'opció de formar govern", va expressar Maragall en una entrevista a NacióDigital el 14 d'octubre. El nou candidat farà la seva posada en escena amb un acte públic el 10 de desembre.





L'herència de Maragall a Bosch: les delegacions a l'exterior


Maragall ha intensificat la seva agenda en les últimes setmanes per completar la reobertura de delegacions tancades per l'aplicació de l'article de 155 i el nomenament de nous delegats escollits per concurs de mèrits. La setmana passada va ser a Washington per posar en funcionament la delegació del Govern als Estats Units, la quarta que reprèn l'activitat després de Berlín i Londres (setembre) i Roma (octubre). La posada en marxa d’aquestes quatre oficines, juntament amb les de França i Suïssa, comprèn la primera fase del pla de desplegament dissenyat per l'executiu català.





Bosch es trobarà sobre la taula un pla de reobertura de delegacions que preveu dues etapes més. La següent fase inclou sis noves oficines de representació a l’exterior: als Balcans, països bàltics, països nòrdics, centre-Europa, Mediterrani i Portugal. En l'última fase està prevista l'activació de seus a l’Orient Mitjà, els països asiàtics o l’Amèrica Llatina.








Enllaç notícia :

https://www.naciodigital.cat/noticia/167099/surt/maragall/entra/bosch