dijous, 22 de novembre del 2018

Brussel·les i Londres ignoren Espanya i pacten la declaració política del Brexit sense mencionar Gibraltar



INTERNACIONAL







Els negociadors acorden l'esborrany però falta l'aprovació de tots els estats 







JÚLIA MANRESA Brussel·les







El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la premier britànica, Theresa May. / EFE
































aquest document. A la sortida de la reunió totes dues parts es van limitar a declarar que s'havien fet "progressos importants" però que la feina continua. Els progressos en l'àmbit de la negociació s'han constatat aquest dijous a primera hora amb el tuit de Donald Tusk.






Segons ha confirmat aquest dijous el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, la passada nit May i Sánchez es van trucar per abordar la qüestió, i segons el costat britànic la conversa va ser positiva. Tot i això, Sánchez ahir al vespre continuava insistint en el veto d'Espanya si el text de l'acord de sortida quedava com fins a principis de la setmana passada i si la declaració política no satisfeia les seves exigències. Espanya no s'ha pronunciat encara sobre l'esborrany però d'entrada no es menciona ni una vegada la paraula Gibraltar i tampoc menciona la paraula Espanya. 



Brussel·les busca alternatives

 

La Comissió Europea, de nou, no ha volgut fer cap valoració sobre el text que els seus negociadors han pactat amb els del Regne Unit. El seu portaveu s'ha limitat a dir que la "feina continua" i que, de fet, aquest primer esborrany que ara està en mans dels 27. "No s'ha aprovat un l'acord final, és un document en l'àmbit tècnic que no tracta tots els punts problemàtics", ha explicat el portaveu per justificar perquè la Comissió ha pactat un text que no resol el problema obert per Espanya. Ara, ha aclarit, es tracta que entre els 27 decideixin si li donen el sí. 



Però el portaveu ha reconegut que s'estan buscant alternatives. En resposta a la pregunta de si s'estan buscant altres mecanismes legals per resoldre la petició espanyola, Schinas ha deixat caure: "Esperem i veurem, hi ha idees, els contactes continuen". De fet, ha assegurat que la qüestió encara està oberta perquè les negociacions no s'han acabat.