dimarts, 2 d’octubre del 2018

Torra deixarà caure Sánchez si no negocia l'autodeterminació



DEBAT POLÍTICA GENERAL




















El president, Quim Torra, ha advertit el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que si vol comptar amb el suport dels independentistes al Congrés dels diputats haurà de plantejar una "proposta de diàleg de fons sobre Catalunya" abans del mes de novembre. "El marge del president Sánchez ha acabat", ha assegurat.



L'exigència d'una resposta del president espanyol a la crisi catalana ha estat un dels punts que ha centrat els primers minuts de la intervenció de Torra en la primera jornada del debat de política general que s'ha posat en marxa a dos quarts de cinc de la tarda. El cap de l'executiu català ha anunciat que avui mateix ha enviat una carta a Sánchez emplaçant-lo a una reunió.



El president ha exigit al líder socialista "compromisos valents" i "prou amenaces i vaguetats". "Hem
estat molt pacients amb el tripartit del 155, però la paciència no és infinita", ha assegurat abans de plantejar el que ha descrit com una nova proposta de "concreció i diàleg".



Si aquesta proposta no arriba abans del mes de novembre, segons Torra, "l'ndependentisme no podrà garantir cap mena d'estabilitat al congrés dels diputats a Pedro Sánchez". Ha insistit que la paciència no és infinita, que la solució no és un nou Estatut i que el Govern no renunciarà "mai" al mandat de l'1-O, tot i que estarien disposats a pactar un referèndum vinculant i acordat.



Autocrítica

 

El primer debat de política general de Quim Torra s'ha posat en marxa l'endemà del primer aniversari de l'1-O i de les imatges de tensió que ha viscut l'independentisme, especialment a les portes del Parlament on se celebra el ple.



Torra ha reclamat autocrítica seriosa sobre aquells fets i ha advertit que "el camí a la independència no és aquest". "L'1 d'octubre es va fer a cara descoberta perquè en l'exercici de l'autodeterminació no tenim res a amagar", ha assegurat.



No obstant, tampoc ha defugit la pròpia responsabilitat sobre la situació i ha reclamat més intel·ligència polític, responsabilitat i autocrítica per part de tothom. "I nosaltres els primers, sempre que calgui", ha admès.



En aquest punt ha anunciat que el conseller d'Interior, Miquel Buch, la dimissió del qual exigien els manifestants ahir a les portes del Parlament, compareixerà a petició pròpia davant del ple per donar explicacions sobre les càrregues policials de dissabte.




Seguirà ampliació







Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/torra-ultimatum-sanchez-politica-general_310269_102.html