dilluns, 1 d’octubre del 2018

Els mitjans internacionals recorden la brutalitat de la policia espanyola un any després de l’1-O



MÓN - EUROPA







Els principals mitjans d'arreu del món publiquen reportatges sobre la situació política passat un any 
















Per: Redacció 

01.10.2018  13:09






Ara fa un any les imatges de l’1-O  feien la volta al món: la gent fent arribar les urnes als col·legis, i votant malgrat la violència extrema de la policia espanyola contra els ciutadans. ‘La vergonya d’Europa’, va arribar a titular en portada la web de la CNN. Avui els principals mitjans de tot el món es demanen què ha passat un any després, i han recordat aquelles mateixes imatges que avui, tal com va fer l’ex-ministre d’Afers Estrangers Alfonso Dastis, la portaveu del govern de Pedro Sánchez, Isabel Celaá, posava en qüestió.





El periodista Gavin Lee ha fet un reportatge des de Barcelona. El periodista parla des de les escales del Pau Claris, on hi va haver algunes de les càrregues més violentes. I així comença el reportatge, recordant aquelles imatges. Parla amb Roger Español, que explica com li van disparar la pilota de goma que li va fer perdre un ull. ‘Ha estat un any perdut per a mi, un any de recuperació físicament i
mentalment.’ Políticament, diu que està convençut que s’aconseguirà allò que l’1-O va començar.



Gavin Lee va a parlar amb manifestants de la concentració de Jusapol d’aquest dissabte a Barcelona, preguntant-los per la violència de la policia l’1-O. ‘Us sentiu avergonyits d’allò?’. ‘És clar que me n’avergonyeixo, però els independentistes sabien que el referèndum era il·legal’, respon. El reportatge explica la situació política, amb presos i exiliats. I recull opinions d’alguns experts sobre què pot passar ara.











Reuters


L’agència de notícies internacional també ofereix un reportatge, parlant amb gent que va patir la violència de la policia a Sant Julià de Ramis. Destaca la situació de presos polítics i la situació d’exili del president Puigdemont. I posa accent en canvi en el govern espanyol i la presidència de Quim Torra en aquest vídeo.












El diari The Guardian publica un article sobre les mobilitzacions d’avui per a commemorar el primer aniversari de l’1-O. Recorda que ‘el referèndum va quedar tacat per la violència quan els agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola va carregar contra els col·legis electorals, pegant els votants amb porres i amb bales de goma.’ I indica que el principal obstacle per a la negociació política avui és ‘la detenció de nou dirigents independentistes que han de ser jutjats a començament de l’any vinent pel seu paper en el procés de secessió.’



El diari Le Monde es demana en un reportatge especial ‘On és el moviment independentista, un any després?’. Diu que ‘de fet, hi ha una gran decepció entre els simpatitzants [independentistes] mentre el procés autonomista es troba en un punt mort’. Però ‘els dirigents catalans han demostrat que la capacitat de mobilització roman intacta. L’Onze de Setembre, un milió de persones es van aplegar a Barcelona.’ Políticament, destaca el moment complicat de la negociació malgrat l’arribada a la Moncloa de Pedro Sánchez. Afirma que hi ha ‘una veritable fractura entre els favorables i els contraris a la independència’. I acaba destacant els moviments polítics a l’exili de Carles Puigdemont, després del revés de la justícia alemanya a Pablo Llarena desestimant l’extradició per rebel·lió.








Enllaç notícia :