dilluns, 1 d’octubre del 2018

Els manifestants pressionen el Govern: desobediència o dimissió



1 ANY DE L'1-O



















Marta Lasalas
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dilluns, 1 d'octubre de 2018








Un any després del referèndum, l’independentisme ha interpel·lat aquest dilluns directament al govern de Quim Torra per saber quina serà la seva proposta per fer efectiu el resultat de l’1-O. Els tocs d’atenció han estat constants al llarg de tot el dia. Però s'han desbordat amb la manifestació que s'ha celebrat al vespre pels carrers de Barcelona fins a la Ciutadella on s'ha emplaçat l'executiu a fer efectiu el mandat del referèndum o dimitir.



Torra i el president del Parlament, Roger Torrent, han hagut d'escoltar estoicament els crits de protesta dels manifestants concentrats a les portes del Parlament. Des de les set de la tarda s'han concentrat en aquest punt representants dels CDR amb pancartes en que reclamaven la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, i emplaçaven el Govern a desobeir.



Quan s'han posat en marxa els parlament en l'escenari preparat davant la Cambra catalana, l'exigència al Govern ha penetrat també en les intervencions. "Els nostres vots no són un xec en blanc", s'ha
advertit en una dels parlaments en què s'ha reclamat al Govern acabar amb l'autonomisme i la submissió a l'Estat. "O dimitiu", s'ha instat.



No hi ha hagut discursos de polítics, sinó que onze ciutadans s'han encarregat de llegir algunes de les peticions que durant les darrers setmanes s'han anat recollint en urnes pel territori.



Una de les intervencions, de la representant d'un CDR, fins i tot s'ha sortit del guió acordat per reclamar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch. "No podem seguir esperant com si no hagués passat", ha argumentat abans de reclamar la dimissió de Buch per les càrregues dels Mossos.



L'acte, entre crits i protestes, s'ha acabat amb els manifestants davant del Parlament enfrontats amb la policia i amenaçant d'entrar a la Cambra.



Les crítiques al Govern, però, ja havien començat de bon matí amb els clams el poble decideix el govern obeeixprou autonomisme amb què ha estat rebut l’executiu a Sant Julià de Ramis o els advertiments de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, reclamant un govern independentista amb "iniciativa i autoritat". El toc final ha arribat al vespre, amb la manifestació independentista que ha recorregut Barcelona. 



A Sant Julià el Govern s'ha escoltat un contundent manifest del CDR. "El nostre horitzó és la República Catalana i no ens conformarem amb menys", han advertit a més de reclamar desobediència civil i una estratègia col·lectiva perquè "el poble no retrocedeix".



Les reivindicacions dels comitès no han obtingut resposta, perquè ni els parlaments posteriors ni la declaració institucional que s'ha llegit al migdia en acabar la reunió del Govern a l'Ajuntament han aportat cap novetat sobre les propostes de l'executiu per fer efectiva la república. Això no ha evitat la polèmica arran de les paraules de Torra, admetent que els CDR els collen i que és el que els toca.



A aquella hora, els estudiants ja desfilaven pels carrers de Barcelona rere els lemes ni oblit ni perdó i construïm la república i de nou amb el crit que es va fer popular els dies previs al referèndum: "els carrers seran sempre nostres".



Tampoc els estudiants han rebut resposta del govern. Ni tan sols quan se l'han trobat a la plaça Sant Jaume. Torra s'ha aturat a conversar uns instants amb els manifestants, que l'han acomiadat amb crits de president. Això no ha impedit, però, algun crit de dimissió.









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/independentisme-govern-torra-1o_309975_102.html