dijous, 25 d’octubre del 2018

El Parlament Europeu emplaça els estats membres a il·legalitzar els partits i associacions que exalten el feixisme



MÓN - EUROPA







El text aprovat inclourà casos d'agressions feixistes com la del Centre Cultural Blanquerna de Madrid, el 2013
















Per: Redacció 

25.10.2018  13:40





El ple del Parlament Europeu ha aprovat una resolució conjunta sobre l’auge de la violència neofeixista a Europa i que ha tingut el suport d’una àmplia majoria de la cambra, amb 359 vots a favor i només noranta en contra. Els Verds, l’Esquerra Unitària Europea, el Partit Popular Europeu, el Partit Socialista i els liberals de l’ALDE han votat a favor d’un text que condemna els atacs, agressions i manifestacions de les organitzacions neofeixistes i neonazis que estan tenint lloc en diferents països de la UE. El més destacable del text és que en el punt vint de la resolució s’emplaça els estats membres a ‘il·legalitzar els grups i partits neofeixistes i neonazis, així com associacions i fundacions que exalten i glorifiquen el nazisme i el feixisme’.



Aquest punt, tot i que no és d’obligat compliment, obre la porta a il·legalitzar organitzacions neofeixistes com Democracia Nacional, España 2000, Hogar Social, PXC o la Fundación Francisco Franco. Precisament dimarts, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va dir que estudiava il·legalitzar la Fundación Francisco Franco en el marc d’una reforma integral de la Llei de Memòria Històrica. A banda, l’executiu estatal també va dir que
estudiava de modificar l’article 510 del Codi Penal per considerar un delicte l’apologia del franquisme.












El cas Blanquerna entra a la resolució

 
La resolució conjunta inclourà casos concrets de violència feixista, i alguns d’ells són comesos a l’estat espanyol. Aquests seran inclosos com a consideracions després d’haver estat aprovats com a esmenes contra tot pronòstic. La número 9, concretament, parla de l’assalt al Centre Cultural Blanquerna. Textualment ho explica així:


‘A Espanya dotze membres de l’organització neonazi Hogar Social Madrid estan sent investigats per incitació a l’odi; mentre que els membres dels grups feixistes espanyols Falange, Alianza Nacional i Democracia Nacional van ser arrestats i condemnats pel Tribunal Suprem després d’atacar el Centre Cultural Blanquerna de Madrid durant les celebracions de la Diada Nacional de Catalunya el 2013; mentre que el 2016, l’ONG antiracista SOS Racismo va documentar 309 casos de violència xenòfoba; que el president d’aquesta organització va rebre amenaces de mort després d’informar aquests casos i va condemnar la manca de mecanismes efectius per denunciar aquests delictes’.








Enllaç notícia :