dimecres, 19 de setembre del 2018

El caos de la fuga de seus, desmentit: "No ha tingut cap impacte econòmic”



FUGA D'EMPRESES







Carlota Serra
Foto: Efe
Barcelona. Dimecres, 19 de setembre de 2018




















"Impacte econòmic nul" de la fuga de seus, segons les dades d'Empresa. De fet, el 2017 el nombre d'empreses amb seu a Catalunya va augmentar en 9.385, arribant a un total de 618.366 empreses, un 1,5% més respecte a l'any anterior, segons les dades presentades avui per la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. Amb tot, des de l'octubre del 2017 fins al 31 de juliol del 2018 van traslladar la seva seu social un total de 3.700 CIF (codi d'identificació fiscal), el 0,59% de la base empresarial catalana, però "no ha tingut cap impacte a nivell productiu".



Chacón ha explicat que "no tots els CIF pertanyen a empreses", i per tant, "aquests 3.700 CIF corresponen a 2.501 decisions empresarials". És a dir, en paraules de la consellera, "es tracta de 2.501 empreses i no les 3.000 o 4.000 que es deia des de l'Estat". L'informe mostra també que "a partir del mes de maig la tendència de sortides de seus socials va a la baixa, tendint a una
normalització" com ha estat aquest darrer agost.













D'aquesta manera, "Catalunya continua liderant el nombre d'empreses amb seu social a l'estat espanyol", explica la consellera, amb el 18,5% del total d'empreses. De fet, "el 2017 ha estat l'any en què s'han registrat més entrades a Catalunya de CIF provinents de la resta de l'Estat", un total de 660 entrades. 













Com són les empreses que han marxat?

 

D'aquests 3.700 CIF, la gran majoria (80%) són micro i petites empreses i corresponents al sector serveis. Alhora, un 61% dels CIF que han marxat han portat les seves seus a Madrid. D'altra banda, el 12,2% de les seus traslladades són industrials, el 7% es dediquen a la construcció i l'1,2% restant són d'agricultura.



El fet que la gran majoria d'aquestes empreses es dediquin al sector dels serveis implica "pràcticament zero afectació a la base productiva" de Catalunya, ja que no s'han mogut els centres productius de la comunitat. Segons la Conselleria, la fuga de seus tampoc "no ha tingut impacte fiscal, ja que l’IS no es tributa ni a Catalunya perquè és un impost estatal".











Alhora, pel que fa a la grandària ―calculada segons la facturació i el nombre de treballadors― de les empreses que han traslladat la seva seu social fora de Catalunya, la gran majoria són micro i petites empreses. En xifres de facturació, es tracta d'un 56,3% de microempreses, un 22,9% de petites empreses, un 12,5% són mitjanes i només un 8,4% són grans empreses, segons les dades del Departament.



D'altra banda, Chacón assegura que a nivell de llocs de treball, l'impacte ha estat "mínim", ja que el fet que no es moguin els centres de producció comporta que els treballadors segueixin al mateix lloc on eren.



"Benvingudes a Catalunya, ara i sempre"

 

Chacón ha reiterat, com ja ha dit altres vegades, que les empreses que van marxar són "benvingudes a Catalunya, ara i sempre", però ha destacat el fet que "no es donaran incentius fiscals perquè tornin".
Amb tot, la consellera ha comentat que "a ningú se li escapa que hi ha empreses que han tingut por al boicot", i que la creació del reial decret-llei creat pel govern de Rajoy després del referèndum de l'1 d'octubre "tenia una intencionalitat política" i "no estava justificat". En aquest sentit, des del Departament d'Empresa han reclamat la derogació d'aquest decret i han criticat el fet que no s'hagi derogat encara.



Alhora, Chacón ha dit que "no s'ha fet prou esment en el fet que en un moment no hi havia govern i ens dol molt que hi hagi hagut interessos a perjudicar la nostra economia". Així doncs, ha reiterat que des de la Generalitat "hi ha una aposta sòlida per la innovació, el creixement i per ser una economia oberta al món".







Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/economia/mentida-fuga-de-seus-zero-impacte-economic_306156_102.html