divendres, 6 de juliol del 2018

El govern de Pedro Sánchez porta al TC la moció del parlament sobre els objectius del 9-N



PAÍS - PRINCIPAT







Aquesta decisió arriba tres dies abans de la reunió entre el president espanyol i el president català, Quim Torra.
















 Per: Redacció

06.07.2018  13:33





El govern espanyol de Pedro Sánchez portarà al Tribunal Constitucional la moció aprovada ahir al Parlament per la CUP, Junts per Catalunya i ERC que reafirmen els objectius polítics de la declaració del 9-N. El text també insta el govern català a presentar, en noranta dies, l’estat i el pla d’execució de totes les mesures suspeses pel TC, i a fer-ho en un termini de sis mesos en el cas de les normes anul·lades.



El govern català justament ha avisat avui que si l’executiu espanyol portava al TC la moció, es constatarà que no hi ha ‘gaire diferència’ entre els governs de Pedro Sánchez i de Mariano Rajoy. Així s’ha expressat la portaveu i consellera de Presidència, Elsa Artadi, en una conferència de premsa al Palau de la Generalitat posterior a la reunió entre el president, Quim Torra, i el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón. A més, Artadi ha sentenciat que ‘no hauria de sorprendre ningú’ que l’objectiu polític dels partits independentistes sigui assolir la independència.





La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha argumentat la decisió assegurant que ‘el govern d’Espanya representa l’estat, la moció del Parlament de Catalunya vulnera les sentències del Tribunal Constitucional.’ En aquest sentit, ha dit que el dret de l’autodeterminació ‘no té recorregut’ per al Principat. Preguntada sobre si el recurs pot afectar la reunió entre Torra i Sánchez, la portaveu s’ha mostrat optimista i ha afirmat que sortirà bé.



Al TC, 24 hores després



La moció aprovada ahir reitera els objectius polítics de la resolució del 9-N del 2015, que declarava l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre de 2015, i legitima els resultats del referèndum de l’1 d’octubre i de les eleccions del 21 de desembre de 2017. Aquest text també suposa una defensa al dret de decidir i l’autodeterminació i en conseqüència, reitera el seu compromís a assolir la independència ‘per vies democràtiques i no violentes’.



Els tres grups independentistes van votar a favor del punt sobre la declaració de ruptura del 2015, i Catalunya en Comú hi va votar en contra. Ciutadans, PSC-Units i PP no van participar en la votació de cap dels punts de la moció. El text va causar força crispació tant abans com durant el debat. Just abans de començar, els lletrats van recomanar que no es tramités l’esmena transaccionada que feia referència a la resolució del 9-N.



Les lleis suspeses


Les catorze lleis suspeses que la moció demana que es recuperi són les següents: llei de mesures per a afrontar l’emergència de l’habitatge i la pobresa energètica (2015); d’igualtat efectiva de dones i homes (2015); del canvi climàtic (2017); d’universalització de l’assistència sanitària (2017); dels impostos sobre grans establiments comercials (2017); de les voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi Civil (2017); de les associacions de consumidors de cànnabis (2017); de l’Agència Catalana de Protecció Social (2017); de l’Agència de Ciberseguretat (2017); i de comerç, serveis i fires (2017).



El govern creu que la impugnació ‘no és una bona notícia’ a tres dies de la reunió entre Torra i Sánchez


El govern creu que la decisió de l’executiu espanyol ‘no és una bona notícia’ a tres dies de la reunió de dilluns entre els dos presidents a la Moncloa. Segons fonts del govern a l’ACN, el parlament té ‘plena sobirania’ i no es poden perseguir objectius polítics com recorden que el mateix Tribunal Constitucional espanyol ha resolt en alguna ocasió.









Enllaç notícia :