dimarts, 15 de maig del 2018

Torra: ‘El principi de restitució és la base d’aquest govern. Volem restituir tothom’



PAÍS - PRINCIPAT







El nou president de la Generalitat ha ofert avui la primera entrevista.
















Per: Redacció 

15.05.2018  09:33





El president de la Generalitat, Quim Torra, ha declarat avui que vol restituir tots els afectats per l’aplicació de l’article 155. ‘El principi de restitució és la base d’aquest govern. Volem restituir tothom’, ha dit en una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’. En aquest sentit, ha confirmat que oferirà als consellers empresonats i exiliats que comandin els seus departaments. ‘De totes maneres, la decisió final dependrà d’ells. Per mi seria un gran honor’, ha afegit. El president també ha recordat que té la intenció d’investir Carles Puigdemont.



Sobre les delegacions a l’exterior i el Diplocat, Torra ha dit que el seu executiu mirarà d’aprofundir en l’acció a l’exterior i, per tant, obrir noves delegacions arreu del món. Sobre el Diplocat ha assegurat que el govern espanyol no el podia tancar i que el nou govern consultarà les entitats que hi col·laboraven per tornar-lo a activar.



Torra, que avui es reuneix amb Puigdemont a Berlín, ha dit que una volta format el govern l’independentisme ha de cercar grans acords. ‘Per això cal parlar d’estratègia i no pas tant de noms com fins ara’, ha afegit. I ha anunciat que
demà visitaria els presos polítics a Alcalá Meco, Estremera i Soto del Real i també té previst de reunir-se amb tots els exiliats. ‘Si no ho faig, no sé què hi faig jo aquí’, ha afegit.



En referència a la presa de possessió, Torra ha criticat que el govern espanyol vulgui organitzar l’acte. ‘Nosaltres volem un tipus d’acte diferent’, ha dit. El president ha assegurat que la situació política del Principat es mereix una cerimònia ‘íntima, discreta i fins i tot trista’, que ha de marcar ‘la pauta dels gestos simbòlics’. I ha lamentat que cap membre del govern espanyol, ni Enric Millo, encara no l’hagi trucat per felicitar-lo.



Torra ha volgut aclarir que el nou govern serà excepcional perquè la situació que viu el Principat és d’emergència. En aquest sentit, ha repetit l’expressió ‘crisi humanitària’, que ja va mencionar en la primera sessió d’investidura. Torra, però, ha descartat de referir-se al seu govern com a un executiu ‘provisional’. En relació amb la seva acció de govern, el president ha assegurat: ‘És evident que les decisions les prendrem aquí. Les responsabilitats seran meves i del meu govern.’ De totes maneres, ha dit que visitaria Puigdemont a Berlín, o el consultaria, tantes vegades com calgués.



Ha reiterat la voluntat de diàleg amb Madrid i, tal com va dir al parlament ahir, ha assegurat que la Generalitat sempre ha cercat un diàleg d’igual a igual. A més, ha exigit a la Moncloa, que ‘sempre demana complir la llei’, que aixequi el 155 una volta s’hagi constituït el nou govern. ‘Però ja he sentit polítics que diuen que no’, ha lamentat.








Enllaç notícia :