dilluns, 14 de maig del 2018

Torra aconsegueix la investidura i pren el relleu de Puigdemont



INVESTIDURA







Marta Lasalas
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dilluns, 14 de maig de 2018




















El Parlament ha investit Quim Torra 131è president de la Generalitat. L'abstenció dels quatre diputats de la CUP acordada en el consell polític d'aquest diumenge ha garantit la majoria als 66 diputats de JxCat i ERC enfront dels 65 vots en contra de Ciutadans, PSC, Comuns i PP. El president del Parlament, Roger Torrent, ha proclamat quan passaven pocs minuts de dos quarts de tres el resultat a favor del qui ha estat el quart candidat que ha hagut de presentar JxCat després que des de l'Estat s'han impedit una rere l'altra les propostes d'investir Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull.



La votació, per crida, com marca el Reglament, i per a la qual en segona volta n'hi havia prou amb la majoria simple, ha comptat amb els vots delegats de Puigdemont i el conseller Toni Comín, pendents a Berlín i Brussel·les de la resposta a l'euroordre, així com dels diputats empresonats a Estremera i Soto del Real, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva.



Des de la tribuna, seguien l'acte els expresidents Artur Mas i José Montilla i els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, a més
de la família de Torra. També l'esposa de Carles Puigdemont, Marcela Topor, i familiars dels presos, als quals els diputats independentistes han dedicat un aplaudiment en referir-s'hi Torra tan bon punt ha pres la paraula.














El candidat ha obert la segona sessió del ple d'investidura insistint que el president és Carles Puigdemont i garantint que la República que proposa serà la República de tots "on tothom gaudeixi de plenitud de drets". Torra, que a diferència del que va fer dissabte, avui ha desplegat el seu programa de Govern, ha insistit a demanar disculpes per les piulades que va fer el 2012, crítiques amb els espanyols, i que han atiat la polèmica des que va ser assenyalat com a candidat. "Me'n penedeixo. No tornarà a passar", ha assegurat.



Això no ha impedit, però, que l'oposició insistís en els retrets a Torra no només per les piulades, sinó també articles, fragments dels quals s'han llegit davant l'hemicicle. "Ja ho pot dir: Maldita hemeroteca!", ha ironitzat el socialista Miquel Iceta.



La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat Torra de "xenofòbia i racisme" i de protagonitzar discursos "identitaris i excloents" que no reconeixen una part del poble. "Si l'independentisme pensava que tenia alguna possibilitat, avui l'ha perdut amb aquest president", ha sentenciat, alhora que s'ha situat com a abanderada de la unió, la tolerància i la diversitat.















El socialista Miquel Iceta també ha advertit que l'aspiració a la República no pot empetitir la nació ni les institucions —"no voldríem que la seva presidència fos la zona zero de les nostres institucions"—; li ha aconsellat que no torni a "provocar" que s'activi el 155 igual com es va fer el mes d'octubre; ha deixat clar que la composició del Govern mostrarà si la voluntat és consens o oposició i l'ha alertat, referint-se a la voluntat de penjar el llaç groc a la Generalitat, sobre els símbols a l'espai públic.



"Què pensa vostè sobre el que són els catalans i les catalanes?", ha interrogat des dels escons dels Comuns, Xavier Domènech, que ha explicat el no dels seus diputats com l'exigència d'una candidatura inclusiva i progressista. El popular Xavier García Albiol l'ha acusat de rebaixar la dignitat de la institució assegurant que el seu és un mandat provisional i li ha advertit de nou que si el seu projecte és el que ha exposat: "La seva llibertat acabarà quan comencin els nostres drets".














El cupaire Carles Riera ha explicat l'abstenció de la CUP, decidida aquest diumenge pel consell polític dels anticapitalistes a Cervera. "No podem donar suport al seu govern perquè no es planteja en termes de desobediència i confrontació", ha explicat alhora que ha argumentat no votar en contra per "una voluntat antirepressiva davant els embats de l'Estat". Riera no ha evitat les acusacions de l'oposició per les piulades i articles de Torra i ha advertit que la República que vol la CUP és "inclusiva, democràtica, no identitària, per a totes amb totes, l'única possible".



En prendre la paraula, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha subratllat que la diversitat ha fet Catalunya més rica com a societat i l'ha engrandit com a poble i ha advertit Ciutadans que quan busqui piulades i hemeroteca no s'oblidi del seu propi partit. En aquest punt ha assegurat que la disculpa de Torra en el moment de ser investit "l'honora", i ha insistit en la voluntat de parlar amb tots els catalans per construir una majoria sòlida en favor de la República.



Des de JxCat, Eduard Pujol ha reclamat a l'oposició respecte al candidat i a les propostes. "Prou fangar!", ha reclamat, però també: "Prou repressió".



En el torn de rèplica, Torra ha retret que l'oposició no ha fet cap referència al pla de govern que ha explicat, ha insistit en la seva voluntat de diàleg i ha respost directament l'advertiment d'Albiol: "No em fa cap mena de por, no ens fan por aquestes amenaces, ja les hem superat".









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/quim-torra-investit-president-generalitat-carles-puigdemont_268101_102.html