dijous, 31 de maig del 2018

Sánchez promet al PNB mantenir els comptes de Rajoy i ofereix diàleg a Catalunya



MOCIÓ DE CENSURA







Estefania Molina
Foto: Efe
Madrid. Dijous, 31 de maig de 2018




















Amb tots els interrogants oberts sobre si el PSOE aconseguirà prou vots perquè la moció de censura contra Mariano Rajoy prosperi, el secretari general Pedro Sánchez ha fet una potent apel·lació al suport del PNB, clau per decantar la votació. El socialista es compromet a governar amb el pressupost aprovat la setmana passada al Congrés, cosa que suposa 540 milions d'euros per a Euskadi.



"No és el meu pressupost, però el mantindré per raó d'estat", ha dit Sánchez després d'exigir a Rajoy que dimitís ara per sortir de la Moncloa "i tot s'acabaria".



El dirigent socialista ha assumit així un escenari complicat, ja que els comptes no s'han tramitat al Senat, on el Partit Popular hi té majoria. Tanmateix, Sánchez ha
culpat el president espanyol d'aquest risc per "no haver assumit les seves responsabilitats polítiques", d'anar-se'n davant del "fastigueig" dels ciutadans pel "serial de corrupció", amb diferents peces de la trama Gürtel encara per jutjar.



Llavors el dirigent del PSOE ha apujat el to i ha sentenciat que Rajoy no "es mereix, ni tan sols, la consideració de testimoni creïble", quan va declarar davant l'Audiència Nacional.



El secretari general no ha ofert cap resposta a les preguntes del dirigent popular sobre si el PSOE "se censuraria" a si mateix quan s'emeti la sentència dels ERO a Andalusia, però ha recordat que aquests senadors ja no eren al capadavant d'un càrrec públic. Sánchez, en canvi, ha insistit en les presumptes responsabilitats de Rajoy. "No és suficient una sentència que digui que la seva paraula, o que el seu portaveu parlamentari i tresorer hagi ingressat a la presó", ha retret sobre Luis Bárcenas. "Van anar dopats a les urnes, amb avantatge," ha insistit.



Sánchez també ha exposat el seu programa de Govern, davant de les crítiques de Rajoy sobre que només pretenia "l'absurd" de governar amb el seu pressupost, "derogar" l'obra del PP, i en essència "arribar al poder a qualsevol preu". En primer lloc, ha recordat que només quedava mig any per acabar 2018 i que la cambra aviat prepararia ja els presupostos de 2019. Inclús, l'ha increpat que el PP només era "lleial" quan estava al govern, i ha denunciat "l'estratègia suicida" endegada per Rajoy, a fi tombar l'Estatut per "arribar a la Moncloa". "No em doni lliçons" ha dit el candidat.









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/sanchez-rajoy-dimiteixi_273630_102.html