dijous, 10 de maig del 2018

Rajoy s'obre a un procés de diàleg amb Catalunya "sense més límit que la llei"



PROCÉS







Estefania Molina
Foto: Efe
Madrid. Dijous, 10 de maig de 2018
















A falta de pocs dies perquè s'acabi el termini per investir president de la Generalitat, el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha ofert un "procés de diàleg amb Catalunya" al futur mandatari català, com altres cops, "sense més límit que la llei". Rajoy ha denunciat, però, que el líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, hagués tingut "segrestada la voluntat del Parlament", després que el Tribunal Constitucional deixés suspesa aquest dimecres la llei de Presidència per a investidures a distància quan va admetre a tràmit el recurs del govern espanyol.



"És una situació una mica ridícula", ha dit Rajoy sobre el fet que la cambra catalana continués sense investir president, en una entrevista a Espejo Público, d'Antena 3, cosa que ha atribuït a Puigdemont. "Depenem d'un senyor que sembla que té segrestada la voluntat del Parlament". Tot i això, algunes informacions pronostiquen que la investidura serà la setmana que ve i no es complirà així el termini del 22 de maig per a nous comicis, una situació que el president espanyol ha qualificat de "disbarat" per la "recuperació econòmica" i la "necessitat" de tenir un "govern estable", ha incidit.



El fet és que Rajoy s'ha pronunciat sobre les discrepàncies entre la justícia espanyola, la belga i l'alemanya quant als delictes de què s'acusa el Govern de
l'1-O —malversació i rebel·lió—. "Caldrà esperar a la decisió final, però no hem de pretendre tots ser jutges", ha exposat, i tot seguit ha apel·lat a "respectar" les resolucions judicials. Això sí: ha dit que les diferències de parer entre una magistratura i l'altra eren "normals", i ho ha equiparat a les diferències dins un mateix sistema judicial, quan un tribunal emet un veredicte i la persona interessada presenta recurs a instàncies superiors.



El cas és que el president espanyol ha volgut treure ferro a l'enfrontament amb Albert Rivera aquest dimecres al Congrés. Ha dit que la paraula aprovechategui li va venir al cap en aquell moment i no sabia que era basca. En segon lloc, ha recordat que mantenen un acord d'investidura, tot i que Rivera va donar per trencat el pacte del 155. "Continuarem treballant junts defensant la unitat d'Espanya", ha afegit. En segon lloc, ha rebaixat el to i ha exposat que el seu "màxim enemic" era Podem, i no pas la formació taronja, amb qui competeix per l'espai de la dreta.



Així i tot, no ha temut una debacle al Partit Popular, i sobre el seu lideratge s'ha posat "a disposició del partit", del qual és dirigent i, per tant, ell és qui pren la decisió. "No em preocupa. Molts dels que no em voten em donen un zero i això em fa malbé la nota mitjana; m'ha passat sempre", ha assenyalat sobre la seva valoració al CIS. I quant al PP, ha dit que era "la primera força política en totes les ciutats espanyoles", i el seu partit és "molt plural i molt obert". En aquest punt s'ha excusat amb el fet que les enquestes dels darrers anys no li eren favorables, però ha continuat guanyant eleccions.








Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/rajoy-dialeg-llei-proces_266628_102.html