dijous, 17 de maig del 2018

Quim Torra pren possessió com a president de la Generalitat en un acte excepcional



INVESTIDURA







Actualitzat











En un acte solemne al Palau de la Generalitat, però sobri, breu i sense convidats, Quim Torra ha près possessió del càrrec com a president de la Generalitat.



Igual com ja va fer Puigdemont, Torra ha promès fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, sense fer esment ni de la Constitució ni del rei.



"Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president dela Generalitat amb fidelitat a les voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament de Catalunya".



Ha promès el càrrec després que el secretari del govern ha llegit el reial decret pel qual Torra se'l nomena president de la Generalitat.



L'acte es fa al
Saló Verge de Montserrat, el mateix en què Artur Mas va firmar al convocatòria d'eleccions o del 9-N, i només amb la presència de la seva família directa, el president del Parlament i el secretari del govern.



El ministre del Justícia, Rafael Catalá, a Barcelona, ha tret importància als aspectes formals i ha destacat que el que és important és que el govern català comenci a governar.



Amb tot, cap representant del govern espanyol  ha assistit a la presa de possessió de Torra perquè considera que l'acte organitzat "degrada la dignitat de la institució".



L'objectiu d'aquest acte tan sobri -que és voluntat expressa de Torra- era posar en relleu l'excepcionalitat política del moment, marcada per la vigència del 155, i també perquè diversos consellers del govern de Carles Puigdemont són a la presó o a l'estranger.



Consellers restituïts


Ara totes les mirades se centraran en la composició del govern que es donarà a conèixer les pròximes hores. Un executiu que podria restituir Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Puig, per part de Junts per Catalunya. En una entrevista al programa "Més 324"Puig ha explicat que espera repetir com a conseller, al contrari que l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí.



Per part d'Esquerra, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carles Mundó, Meritxell Serret i Dolors Bassa també han rebutjat la seva restitució. Volen que els continuadors tinguin les mans lliures en la nova etapa. En canvi, no queda clar què farà Toni Comín, que vol parlar amb Quim Torra abans de prendre una decisió.



El govern preveu crear comissionats per gestionar el dia a dia de les conselleries que depenguin dels consellers restituïts, tal com recull la llei de la presidència.








Enllaç notícia :

http://www.ccma.cat/324/quim-torra-pren-possessio-com-a-president-de-la-generalitat/noticia/2856111/