dimecres, 30 de maig del 2018

La Interpol obliga Espanya a alliberar immediatament Bill Browder, un dels principals crítics amb Putin



MÓN - EUROPA







Va impulsar mesures per a blocar els fons amb què es finançaven polítics russos corruptes.
















Per: Redacció 

30.05.2018  10:29





La direcció de la Interpol ha obligat les autoritats espanyoles a deixar en llibertat immediatament el financer Bill Browder, un dels principals crítics amb el president rus Vladímir Putin i impulsor de lleis anticorrupció en molts països. Ho ha explicat Browder mateix a Twitter, dues hores després d’haver estat arrestat per agents de la policia espanyola en compliment d’una ordre d’arrest de Rússia.



El financer britànic ha estat traslladat a una comissaria de la policia, i poc després li han fet saber que la secretaria general de la Interpol, a Lió, els havia avisat ‘de no fer cas de la nova ordre de detenció russa’. Browder ha afegit:



‘Irònicament, la raó per la qual era a Madrid era per a informar el fiscal espanyol contra la màfia russa, José Grinda, de l’enorme quantitat de diners del cas Magnitsky que han anat a parar a Espanya.’



















Abans, Browder havia publicat una fotografia del moment en què la policia el duia a la comissaria:












Fins i tot ha publicat una fotografia del full de detenció de la policia espanyola:












El ministre d’Afers Estrangers britànic, Boris Johnson, ha piulat que estava content que l’haguessin deixat anar:












Browder és un dels principals impulsors de la llei Magnitski, aprovada pel congrés dels Estats Units per a sancionar els càrrecs polítics i funcionaris russos implicats en assassinats polítics i violacions dels drets humans.



Britànic nascut als Estats Units, és el fundador del fons d’inversió Hermitage Capital Management, que va arribar a ser un dels principals inversors a Rússia. Però des del 2005 va ser un dels principals crítics amb Putin quan li van prohibir d’entrar al país perquè era considerat ‘una amenaça per a la seguretat nacional’.



Segons alguns mitjans internacionals, el motiu fou que Browder va interferir el flux de diners que anava a parar ‘a buròcrates corruptes i als seus empresaris còmplices’.



Els anys següents, les oficines d’Hermitage a Moscou foren objecte del robatori de documents i del decomís de propietats. El 2008, un dels advocats de Browder, Sergei Magnitsky, fou arrestat i acusat d’evasió de diners. Va morir el 2009, després d’onze mesos de presó preventiva, en unes circumstàncies que no s’han aclarit. Tant ell com Browder van ser processats el 2013 per evasió d’imposts.
Posteriorment, va fer una campanya en alguns països, com ara als EUA, per a desplegar mesures contra els funcionaris russos acusats de corrupció o de violació de drets humans. De tot plegat, en va resultar una llei, anomenada ‘llei Magnitsky’, que fou aprovada durant el mandat d’Obama i que també ha estat aplicada, per exemple, al Canadà.



Actualment vivia a Londres i Rússia havia provat repetidament d’emetre ordres de detenció contra ell, però la Interpol les havia refusades considerant que eren per motius polítics. Formalment, el Kremlin l’acusa d’evasió fiscal.



Entre les reaccions contra la detenció, destacava la del president del grup de l’ALDE al Parlament Europeu, Guy Verhofstadt. ‘És preocupant que la Rússia autocràtica pugui arribar a l’Espanya democràtica per anar contra algú que lluita per a denunciar els crims de Putin i els responsables de l’assassinat de Magnitsky. Els drets de Bill Browder s’han de protegir.’












Enllaç notícia :

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-policia-espanyola-arresta-bill-browder-critic-amb-la-corrupcio-de-putin-i-la-violacio-de-drets-humans/