dilluns, 26 de febrer del 2018

JxCat i ERC desencallen l'acord sobre l'àrea de comunicació per donar via lliure a la investidura



NOVA LEGISLATURA







Marta Lasalas
Foto: ACN
Barcelona. Dilluns, 26 de febrer de 2018















Els negociadors de JxCat i ERC han aconseguit finalment desbloquejar l'acord al voltant de l'àrea de comunicació, el principal escull que encara els impedia tirar endavant la investidura del president de la Generalitat, segons ha pogut saber El Nacional. L'entesa tancada entre els dos grups situaria la presidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que ocupa Brauli Duart des del 2012 per designació de CiU, en mans d'Esquerra, mentre que el portaveu del Govern continuaria en mans de JxCat, és a dir, a la conselleria de Presidència, que en principi hauria d'ocupar Jordi Turull.



A canvi de cedir la cúpula de la CCMA a ERC, Junts per Catalunya designarà el cap d'informatius de TV3, fins ara sota la influència dels republicans. És a dir, que tant el director com el cap d'informatius de la televisió catalana quedarà en mans de JxCat, així com el responsable d'informatius de Catalunya Ràdio, mentre que el director de la ràdio pública continuarà sent designat per Esquerra.



Les secretaries de Comunicació i de Difusió formaven part també del paquet de
comunicació que reclamaven els republicans, però tot apunta que continuaran, com fins ara, partides a parts iguals.



Tot plegat, desencallaria finalment l'acord per a la investidura. JxCat segueix defensant que el paper de president quedi en mans de Jordi Sànchez, actualment en presó preventiva a Estremera. Si es confirmés aquesta proposta, a la conselleria de Presidència es restituiria Jordi Turull. Amb tot, Turull apareix com l'alternativa a la recàmera en cas que no prosperi l'opció de Sànchez.



En mans de Carles Puigdemont quedaria el Consell de la República que, a més de la projecció internacional del procés, reclama assumir també el desplegament del procés constituent, malgrat que ERC considera que aquesta carpeta hauria de dur-se a terme des de Barcelona. El reconeixement de la legitimitat del Govern s'ha de fer a través de l'aprovació de la proposta de resolució que es debatrà al ple del Parlament i que JxCat va registrar divendres passat en solitari, mentre que el Consell de la República es constituiria en un acte a Brussel·les.



ERC haurà de nomenar el vicepresident. Els republicans no estan d'acord amb la proposta de JxCat de situar-hi de nou Oriol Junqueras, en la línia de restituir el Govern. Des d'ERC s'apunta el nom de Marta Rovira, tot i que la secretària general no s'havia mostrat fins ara especialment inclinada a entrar en el Govern.



L'altre nom que apareix en les travesses és el del secretari d'Hisenda, Pere Aragonès, tot i que el seu recorregut el situava més aviat el departament d'Economia. També han aparegut noms que d'independents pròxims al partit, com ja va publicar El Nacional.



A diferència de JxCat que ha apostat per restituir tots els càrrecs que sigui possible, com Turull o el conseller de Territori, Josep Rull, els republicans s'inclinen per situar al capdavant de les conselleries, noms que no estiguin investigats en algun dels processos oberts per la Justícia espanyola arran del procés. Això afectaria també el titular de Salut, Toni Comín, tot i que ha expressat la voluntat de repetir al capdavant d'aquest departament.



L'acord és que el gabinet es reparteix entre els dos grups a parts iguals, però no només pel que fa el nombre de conselleries sinó també pel seu pes pressupostari i, en el benentès que també els continguts han de quedar equilibrats. És a dir, si ERC, per exemple, manté el departament d'Economia, JxCat ha de retenir Indústria.



Els negociadors de JxCat, Esquerra i la CUP s'han reunit de nou aquesta tarda al Parlament per abordar els serrells de les converses.








Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/junts-catalunya-jxcat-erc-investidura-ccma-comunicacio-puigdemont-sanchez_243051_102.html