dilluns, 29 de gener del 2018

Torrent rep la notificació del TC i la carta de Puigdemont




Una funcionària del TSJC entrega al president del Parlament la interlocutòria del Constitucional.








per ACN 29/01/2018




El president del Parlament, Roger Torrent | ACN
 




El president del Parlament, Roger Torrent, ha rebut aquest dilluns al migdia la notificació del Tribunal Constitucional on li notifica que suspendrà el ple d'investidura de Carles Puigdemont si el candidat de JxCat no torna, segons fonts de la Presidència de la cambra. Una funcionària del TSJC ha entregat a Torrent la interlocutòria del TC. Els magistrats van establir dissabte que els diputats que tenen pendents ordres judicials no podran delegar el vot. D'altra banda, Torrent també ha rebut la carta on Puigdemont li demana que garanteixi els seus drets com a diputat. El candidat a la sessió d'investidura hi denuncia "actuacions judicials i governamentals" per impedir que pugui assistir al ple de demà a la tarda.




El Tribunal Constitucional (TC) va adoptat dissabte una mesura cautelar sobre el recurs del govern espanyol contra la investidura de Puigdemont i va decidir suspendre qualsevol sessió d'investidura "que no sigui presencial". Sense decidir encara si admet o no a tràmit el recurs -un acord que diu que adoptarà després d'escoltar les parts- el TC estableix expressament que la investidura de Puigdemont "no es podrà celebrar a través de mitjans telemàtics ni per substitució per un altre diputat", i a més qualsevol investidura presencial de Puigdemont s'hauria de fer amb una autorització judicial.






El TC també estableix que els diputats electes sobre els que pesa una ordre judicial "no podran delegar el vot en altres parlamentaris" i adverteix el president i la Mesa del Parlament de les mesures penals a les que es poden enfrontar si desobeeixen. En una resolució adoptada per unanimitat, els
magistrats suspenen “qualsevol sessió d’investidura que no sigui presencial” i estableixen expressament tres condicions per a poder investir Puigdemont: Que no es dugui a terme amb mitjans telemàtics; que es faci amb la “pertinent autorització d’un jutge”; i que els diputats sobre els que pesen ordres judicials de recerca no puguin delegar el vot.




A més, eviten contradir el govern espanyol no decidint encara sobre l’admissió a tràmit del seu recurs. Ho fan adduint que abans d’adoptar cap tipus de decisió sobre aquesta qüestió volen escoltar les parts, que disposen de 10 dies ara per formular al·legacions. Mentrestant, declaren nul i sense valor qualsevol acord o via de fet que “contravingui les mesures cautelars adoptades a la present resolució”.






Advertència a Torrent


Tal com havia fet en diverses ocasions amb Forcadell, la resolució del TC incorpora una advertència a Torrent i als membres de la nova Mesa, en el sentit que no complir la seva decisió sobre la resolució telemàtica pot suposar l’assumpció de "conseqüències penals”. També els adverteix “del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposa ignorar o eludir la suspensió acordada” i del fet que s’han d’abstenir “d’iniciar, tramitar, informar o dictar” cap actuació en aquesta direcció.







Empara a Torrent


Per la seva banda, Puigdemont ha demanat empara a Torrent a través d'un escrit que ha registrat aquest matí a la cambra. "Ateses les actuacions judicials i governamentals de l'estat encaminades a obstaculitzar l'exercici del meu mandat com a diputat i com a candidat a la presidència de la Generalitat, i particularment a impedir que pugui assistir al ple d'investidura programat pel proper dia 30 de gener, com a màxima autoritat de la cambra i en les funcions que li són inherents de fer complir el reglament, li sol·licito empara i que adopti les mesures necessàries per tal de salvaguardar els drets i les prerrogatives del Parlament i del conjunt dels seus membres", afirma el candidat.







Enllaç notícia :

http://elmon.cat/politica/torrent-rep-notificacio-del-tc-carta-puigdemont