dimecres, 6 de setembre del 2017

L’independentisme activa la llei del referèndum al ple del Parlament



PROCÉS







JxSí i la CUP demanen alterar l’odre del dia invocant l'article 81.3 del reglament i obrir un període d’esmenes de dues hores perquè els grups es pronunciïn.








per Gemma Aguilera (Parlament) 06/09/2017 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ple del Parlament, en què s'ha demanat alterar l'ordre del dia | Jordi Borràs
 
 
 
 




A les 10.17 minuts, amb un cert retard perquè la Mesa extraordinària s’ha allargat, ha començat el ple ordinari del Parlament. I pocs segons després, la portaveu del grup parlamentari de JxSí, Marta Rovira, ha pres la paraula per activar el darrer pas perquè el Parlament debati i aprovi la llei del referèndum. Ha demanat, com estava previst, l’alteració de l’ordre del dia a través de l’article 81.3 del reglament del Parlament.



"El ple és sobirà i pot prendre aquesta decisió per majoria absoluta sense vulnerar els drets dels diputats", ha dit Rovira, que ha demanat que s'obri un període de dues hores perquè els grups parlamentaris que ho vulguin puguin presentar esmenes a la proposició de llei de JxSí i la CUP.



Rovira ha anunciat davant del ple que “JxSí té un acord amb la CUP per passar directament al debat i votació final de la llei, i que es faci també una segona votació per passar directament a aquest tràmit quedant exempts els
tràmits previs, com el debat a la totalitat de la llei i el dictamen del Consell de Garanties estatutàries, tal i com està previst en el reglament”.



La raó de la petició, ha dit Rovira, és que “se’ns han bloquejat totes les altres vies”. La portaveu parlamentària ha defensat que el dret a decidir “és un dret inherent que ningú no ens pot revocar, un dret de Catalunya ha reafirmat en múltiples ocasions”, i ha dit que, l’Estat espanyol “està obligat a promoure el dret d’autodeterminació contingut a la carta dels Drets Humans”. També s’ha referit a l’article 96 de la Constitució espanyola, segons el qual l’Estat està obligat a interpretar la Constitució d’acord amb els tractats internacionals, “i és per això que no entendríem cap ingerència de l’Estat espanyol en aquest debat que proposem avui”.



La CUP també ha demanat introduir a l’ordre del dia l’aprovació de la llei del referèndum en la mateixa línia que ho ha fet abans Junts pel Sí. “Creiem que som un subjecte polític sobirà, volem aprovar aquesta llei i que es permeti al Govern convocar el referèndum i que sigui la gent la que pugui votar l’1 d’octubre”, ha dit Anna Gabriel. “No hem trobat altra manera de fer valdre la voluntat majoritària d’aquest país. No hem trobat cap voluntat de diàleg, hem trobat un Estat il·legitimitat, que actua en base a amenaces, una majoria al Congrés que més enllà de la indissoluble unitat de l’Estat no hi ha vida i per tant no hi ha drets”, ha afegit Gabriel.






Moment en què Marta Rovira demana l'alteració de l'ordre del dia | Jordi Borràs






Després d'aquesta intervenció, i amb molta tensió i tons de veu més alts del que és habitual al Parlament, els grups parlamentaris han disposat de 5 minuts per exposar els seus arguments. Els grups parlamentaris de Cs i PSC han demanat que el Parlament reconsideri l'admissió a tràmit de la llei del referèndum. A més, els dos grups també han demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el contingut de la norma. Per part del PSC, el diputat Ferran Pedret ha dit que la majoria parlamentaria de Junts pel Sí i la CUP “està mancada de legitimitat d’origen i d’exercici” perquè “per assolir objectius polítics decideixen fer saltar tots els procediments i garanties democràtiques” i ha advertit que “els drets de la ciutadania no poden ser trepitjats de cap de les maneres”. 




El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha fet la seva intervenció de 5 minuts, i tot i que la presidenta l'ha avisat que havia exhaurit el seu temps, ha seguit cridant amb el micro tancat. I just després, José Maria Espejo (C's) ha demanat la paraula com a membre de la Mesa: "Vostè aquí no està com a Mesa, el ple és sobirà". I Forcadell ha dit, fent callar l'oposició, que malgrat no tenir la paraula, continuava parlant: "Convoco la Mesa i la Junta per resoldre aquesta petició". El ple ha quedat suspès a l'espera de la decisió que prengui la Mesa i la Junta de Portaveus. 








Enllaç notícia :

http://elmon.cat/noticia/226156/Lindependentisme-acti-llei-del-re-ndum-al-ple-del-Parlament